08. lipanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

U HNK svečano otvoren 13. Susret gradova i općina prijatelja djece

Varaždin je u subotu bio domaćin 13. Susreta gradova i općina prijatelja djece. Svečano otvorenje održalo se u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, a uz ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, prisustvovali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, u ime Hrvatske zajednice općina načelnik općine Vidovec Bruno Hranić, tajnica Koordinacijskog odbora Grad Varaždin-prijatelj djece Đurđica Dropuljić, predsjednica Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Aida Salihagić Kadić te djeca i odrasli iz 30-ak gradova i općina koje nose prestižni status grada-prijatelja djece. 

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica svim prisutnima zaželjela je dobrodošlicu u Varaždin i zahvalila svima koji su pomogli da se ovaj Susret održi. "Neizmjerna mi je čast što je Varaždin domaćin upravo ove godine, kada se obilježava 20. obljetnica ove akcije. Varaždin je imao značajnu ulogu u svemu tome jer bio je jedan od prvih gradova prijatelja, a iza cijele te priče stoji dugogodišnja ravnateljica društva "Naša djeca" Varaždin Đurđica Dropuljić". Dodala je kako su se prilikom organiziranja ovog Susreta i, razmišljajući o temi na kojoj će se Susret zasnivati, odlučili dotaknuti gorućih pitanja današnjice - ekologije, koju danas u svijetu najviše zagovaraju djeca. "Duboko vjerujemo da su društvene promjene moguće, duboko vjerujemo da je najbolja investicija ona koju ulažemo u djecu i mlade, duboko vjerujemo u to da su nam upravo djeca i mladi partneri u onome što nas čeka i u izgradnji nekog drugačijeg svijeta kojeg ćemo i mi sami biti dio", istaknula je Malenica.
"Na svima nama, a pogotovo nama koji se nalazimo na određenim javnim funkcijama i obavljamo određene uloge na lokalnoj razini, cilj je da radimo na interesu i probitku i kontinuiranom razvoju i napretku svojih sredina, ali pritom ne smijemo zaboraviti i moramo imati u vidu zaštitu okoliša i zaštitu naših resursa upravo zbog naše djece i njihovih budućih naraštaja. Tu se zapravo i taj krug odraslih, djece i održivog razvoja zatvara. Djeco, uvijek zadržite u sebi ideje i ideale kojima se sada vodite i nemojte ih zatomiti", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan.
S obzirom na temu susreta, ekologiju, djeci su prezentirane eko teme, predstavljeni projekti koje provode udruge, vrtići, gradske ustanove i tvrtke. Susret je organiziran u suradnji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske (Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece), Koordinacijskog odbora Grad Varaždin - prijatelj djece te Grada Varaždina.