05. veljača 2015.

Habuš: nema mjesta panici, gradski proračun je stabilan, mjere privremene obustave već su se provodile

press Habuš

5.2.2015. -„Građani se ne moraju bojati: jasno smo rekli da neće biti nikakvih povećanja prireza, komunalne naknade niti bilo kakvih drugih nameta o kojima odlučuje Grad. Upravo da do toga ne bi dolazilo, da ne bi nikada nitko o tome razmišljao postoje ovakve mjere kontrole proračuna koje provodimo ovih dana.“ – rekao je danas na konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, pojašnjavajući mjere privremene obustave izvršavanja proračuna Grada Varaždina koje su na snazi od 3. veljače.
„Niti jedna proračunska stavka se ne smanjuje, ali ćemo u idućih 45 dana realizirati proračun u onim dijelovima u kojima to možemo“ – istaknuo je Habuš, pojasnivši: „ Isplaćivat će se sve dotacije korisnicima proračuna . No, ako je, primjerice, dotacija bila 1000 kn mjesečno, sada će biti 700 kn. Ako bude sve u redu, kako planiramo, taj iznos od 300 kn će se onda nadoknaditi kroz dotacije u narednim mjesecima.“ Dodao je i kako se nastavlja redovno i zakonom propisano financiranje proračunskih korisnika pa nema bojazni za normalno financiranje dječjih vrtića, škola ili kulturnih ustanova. 
Mjera privremene obustave izvršenja proračuna inače je mjera propisana Zakonom o proračunu i nije novina u funkcioniranju gradske vlasti. „Ovo je mjera kakvu je moj prethodnik upotrebljavao 2007. i 2010. godine, mi smo je već upotrijebili 2012. i 2015. godine. Zapravo je pokazatelj savjesnog ponašanja gradske vlasti i kontrole proračuna na dnevnoj razini. Mogao sam to učiniti i u direktnom dogovoru s pročelnicima, no odlučili smo se za pisanu odluku o kojoj smo transparentno izvijestili javnost.“  - naglasio je varaždinski gradonačelnik.
Već kod donošenja proračuna za 2015. godinu u prosincu prošle godine gradski su čelnici istaknuli kako se teško mogu predvidjeti efekti porezne reforme Vlade. „Procijenili smo da će se godišnji prihodi smanjiti 7,5 do 8 mil. kuna međutim još je dugo razdoblje pred nama. Puno nas aktivnosti čeka: pred nama je mogućnost da nakon dugo godina riješimo problem Biotehnološkog parka, da izađemo iz tog ugovora i vratimo 700.000 m2 zemljišta. U gradu je puno velikih projekata i moj je stav da je bolje kočiti prije zavoja nego u samoj zavoju.“ – rekao je Habuš.
Uz gradonačelnika Habuša, na konferenciji za novinare govorili su i njegov zamjenik Vjeran Radelić i pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Grada Varaždina Mirela Ivanković.  Zamjenik Radelić istaknuo je kako je Grad Varaždin jedan od rijetkih  u Hrvatskoj koji nakon najnovijih poreznih reformi nije niti misli povećati prirez, komunalnu naknadu niti na bilo koji drugi način zadirati u socijalna prava.