20. studeni 2020. | Autor: ddretar

Grand Prix i zlatna plaketa za tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla

 

Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla osvojio je Zlatnu plaketu i Grand prix na 27. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava Hrvatskog sabora kulture!

Ovogodišnji Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održao se 14. i 15. studenog u online izdanju, putem Facebook stranice Hrvatskog sabora kulture. Na njemu je sudjelovalo 18 tamburaških orkestara i sastava koji su bili odabrani na temelju evaluacije video snimaka prijavljenih programa i održane županijske smotre tamburaških ansambala ZAKUD-a Karlovačke županije.

Varaždinsku županiju ove su godine predstavljali Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla u kategoriji folklornih sastava i Tamburaški sastav KUD-a “Klaruš” iz Maruševca u kategoriji koncertnih sastava. KUD “Klaruš” za svoj je nastup osvojio srebrnu plaketu.

Tamburaški sastav VFA osvojio je Grand prix izvedbom narodnih motiva iz Podravine “Vudri” u obradi Siniše Leopolda i spletom narodnih pjesama baranjskih Hrvata iz Mađarske “Ej, na dvi strane” u obradi Tibora Büna. Voditelj Tamburaškog sastava VFA je Matija Auker.

Svim tamburaškim orkestrima i sastavima dodijeljene su brončana, srebrna ili zlatna plaketa, ovisno o broju bodova dobivenih od stručnog povjerenstva, dok su Grand Prix osvojili orkestar i sastav s najvećim ukupnim brojem bodova. Uz Tamburaški sastav VFA, Grand prix u kategoriji orkestara osvojio je Stariji tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora. Varaždinski folklorni ansambl osvojio je kao nagradu bisernicu Glazbalarskog obrta Mario Žmegač.

Drugu godinu zaredom Varaždinski folklorni ansambl osvojio je najvišu nagradu u kulturno-umjetničkom amaterizmu u Hrvatskoj. Prošle godine ansambl je osvojio 1. nagradu na 26. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, a ove je godine tome dodao Zlatnu plaketu i Grand prix u kategoriji tamburaških sastava.