23. lipanj 2023. | Autor: mm dd

Gradu Varaždinu odobren projekt uređenja Dravske park šume vrijedan 5,1 milijuna eura

Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od samo 14 europskih gradova koji je među 99 kandidata dobio novac iz Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

Europska komisija je na posebnoj svečanosti u Bruxellesu u četvrtak objavila pobjednike natječaja raspisanog prije osam mjeseci, a odobrenje za realizaciju projekta je zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uručila Elisa Ferreira, članica Europske komisije i povjerenica za kohezijsku politiku.

Gradu Varaždinu je odobren projekt uređenja parka sa šumom na rijeci Dravi službenog naziva InterACT Green pa će u tu svrhu dobiti bespovratnih 80% od ukupno 5,1 milijun eura, kolika je ukupna vrijednost projekta. Od ukupnog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 2.955.574,40 eura (71,5%), dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih

partnera.

"Izuzetno nam je drago što smo dobili priliku realizirati ovako važan projekt kojim se može značajno utjecati na navike života građana Varaždina i okolnog područja. Varaždinci vole Dravu i Dravsku šumu. Cilj nam je integrirati rijeku i šumu u grad i potaknuti naše sugrađane da što više vremena provode u prirodi. Veseli nas da je komisija Europske urbane inicijative prepoznala inovativnu komponentu projekta kroz korištenje digitalne tehnologije. Zahvaljujem svim partnerima koji su sudjelovali u pripremi projekta" - rekao je zamjenik Miroslav Marković tijekom ceremonije u Bruxellesu.

Grad Varaždin prijavio je projekt zajedno s partnerima Gradom Ludbregom, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskim šumarskim institutom, Javnom ustanovom „PRIRODA“ Varaždinske županije i Turističkom zajednica grada Varaždina.

Park šuma Drava još od 19. stoljeća glavno je rekreacijsko područje građana Varaždina. Unatoč ogromnom prirodnom i rekreacijskom potencijalu, danas je to zapušten i nedovoljno iskorišten prostor kojem je potrebna regeneracija i revitalizacija kako bi se ponovno integrirao u život grada. Revitalizacija šume temeljna je okosnica ovog projekta sa ciljem oplemenjivanja područja uređenim urbanim zelenim javnim prostorom koji jača i dodatno definira njezin identitet te podiže vrijednost sadržaja u gradu. Investicija u fizičku regeneraciju parka s NEB temom u središtu bit će trajan doprinos cijeloj regiji. Aktivnostima na revitalizaciji šume osigurat će se dugoročna održivost šumskog ekosustava. Ovako uređena šuma pruža građanima mogućnost za provođenje vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom.  Projekt će se provoditi 3,5 godine.

Tijekom dvodnevnog događaja u Bruxellesu pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić predstavila je projekt InterACT Green.

Konačna odluka i odobrenje sredstava EUI biti će poznato do kraja 2023. i  ovisiti će o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa grada s državnim institucijama i suglasnostima Hrvatskih šuma i Hrvatske elektroprivrede koje upravljaju Dravskom park šumom i područjem obuhvata projekta.