12. prosinac 2022. | Autor: dd

Gradu Varaždinu nagrada Žuti okvir

Gradu Varaždinu i  Razvojnoj agenciji Sjever – DAN dodijeljena je večeras, u ponedjeljak 12. prosinca 2022. godine nagrada Žuti okvir.

Na svečanosti u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu nagradu su u ime Grada Varaždina i agencije primili Slađana Miočić, pročelnica UO za gospodarske djelatnosti i Željko Bedeković, ravnatelj Razvojne agencije Sjever DAN.

Riječ je o prestižnoj nagradi ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koje u sklopu projekta Održiva Hrvatska dodjeljuju časopis National Geographic Hrvatska i tvrtka Adria Media Zagreb.  Grad Varaždin je bio nominiran unutar kategorije održivog razvoja Globalnim partnerstvom do ciljeva za Projekt "Citycircle" zajedno s razvojnom agencijom Sjever – DAN.   

Projekt  "Citycircle - središta kružnog gospodarstva u perifernim urbanim centrima Srednje Europe" bio je ukupne vrijednosti 2,01 milijuna eura, od čega je 85% bilo sufinancirano iz programa Europske unije „Interreg Središnja Europa“. Projekt je okupio deset partnera iz čak šest europskih država država. Cilj projekta je bio uspostava centra kružne ekonomije u obliku digitalne platforme koja će povezati i spajati dionike. Dionici projekta putem tog sustava na jednostavan način mogu uvidjeti kome njihov otpad može biti sirovina, što u konačnici  rezultira smanjenjem količine komunalnog otpada i povećanje njegove iskorištenosti kao sekundarne sirovine.

Nagrada Žuti okvir dodjeljivala se po četvrti put. O dodjeli nagrada odlučivao je ocjenjivački sud. Kako navode organizatori: „U 17 kategorija, ciljeva održivog razvoja, kako su ih definirali Ujedinjeni narodi, traže se oni koji u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti.“