20. prosinac 2023. | Autor: dd

Gradu Varaždinu dodijeljena Povelja za na uspješno provedenu Naj-akciju 2023.

Središnji koordinacijski odbor Programa „Gradovi i Općine – prijatelji djece“ na svečanom savjetovanju održanom dana 19. prosinca 2023. godine u Zagrebu, dodijelio je Gradu Varaždinu Povelju na uspješno provedenu Naj-akciju 2023. pod nazivom Radost odrastanja.

Grad Varaždin kao jedan od gradova koji od 2005. godine sudjeluje u akciji i s ponosom godinama nosi titulu „Grad Varaždin-Prijatelj djece“ zadovoljavajući stroge kriterije, ove je godine kandidirao za izbor naj-akcije projekt Radost odrastanja.

 

Ovim projektom/programom/akcijom djeci je omogućen razvoj svih svojih potencijala bez obzira na uvjete života. Djeca su  imala prilike uključivati se u najrazličitije oblike kreativnih, stvaralačkih i edukativnih programa. Jednako tako, djeca su imala prilike sudjelovati u kreiranju i izvedbi kulturnih aktivnosti putem javnih nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te na Festivalu igranja. Djeca su iznosila ideje i prijedloge, odlučivala o njihovoj provedbi i financiranju – aktivna dječja participacija, imala su prilike surađivati sa stručnjacima iz različitih područja u svrhu razvoja svih svojih dobrobiti (osobna, emocionalna i tjelesna dobrobit, obrazovan dobrobit, socijalna dobrobit). Također djeca su imala priliku dobiti pomoć stručnjaka u svrhu smanjenja i ublažavanja emocionalnih i ponašajnih poteškoća (terapija igrom).

 

Radost odrastanja je projekt/program/akcija koji je po prvi puta objedinio različita područja kojima se djeca žele/mogu/trebaju baviti tijekom odrastanja, a u svrhu pružanja djeci prilike za razvojem svi svojih potencijala bez obzira na uvjete života.  Radi se o međuresornom i međusektorskom povezivanju različitih dionika odrastanja djeteta (odgojitelji, učitelji, kineziolozi, psiholozi, terapeuti, liječnici, volonteri, roditelji i dr.). Tijekom provedbe projekta po prvi puta se dogodilo da se ista aktivnost održavala za sve učenike nižih razreda osnovnih škola s područja grada bez obzira na osnivača i za svu djecu predškolskih grupa u vrtićima bez obzira na osnivača (Dječji fitnes tijekom dječjeg tjedna u svrhu prevencije pretilosti).

 

Organizatori, voditelji i realizatori akcije bilo je Društvo „Naša djeca“ Varaždin sa suradnicima.