16. rujan 2022. | Autor: dd

Gradu Varaždinu certifikat -poslodavac prijatelj bicikliranja

„Bike Friendly Employer“ – Poslodavac prijatelj bicikliranja naziv je certifikata koji je u danas, petak 16. rujna 2022. godine uručen Gradu Varaždinu.

Zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću certifikat je uručila Tena Šarić Rukavina, izvršna direktorica Sindikata biciklista , hrvatske nacionalne udruge koja je nacionalni koordinator za dodjelu certifikata u Hrvatskoj. Riječ je o međunarodnom certifikatu Europske biciklističke federacije ( European Cyclists Federation ECF ) koji se dodjeljuje organizacijama za ispunjavanje standarda usmjerenih na poboljšanje uvjeta dolaska na posao zaposlenika u tim organizacijama.

Tena Šarić Rukavina objasnila je koji su uvjeti za dobivanje certifikata koji će vrijediti naredne tri godine tijekom kojih će se pratiti koliko se poštuju dosegnuti standardi te je napomenula:  Certifikat je ujedno i potvrda društveno odgovornog poslovanja jer se brine za zdravlje svojih zaposlenika, za uštede i za okoliš. Certifikat traje tri godine i nadamo se da će Grad Varaždin raditi na tome da još više poboljša uvjete za dolazak biciklom na posao zaposlenicima i svim građanima.

Zahvalivši se na dodijeljenom certifikatu, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je da ova gradska uprava od preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom radi na poboljšanju uvjeta bicikliranja za zaposlenike uprave ali i sve građane. Naša misija je da Varaždin zaista postane grad bicikala u punom smislu riječi i u skladu s našom tradicijom. Ovaj certifikat znači da ćemo i dalje raditi na tome, poboljšavati uvjete parkiranja bicikala i jačati ukupnu biciklističku infrastrukturu za sve građane te zaposlenike gradske uprave. Motivirat ćemo naše zaposlenike i sugrađane da brzo i kvalitetno  na posao dolaze biciklima. – rekao je Marković najavivši da će se projekt proširiti na djelatnike svih gradskih ustanova, institucija i poduzeća.

Dodjeli certifikata prisustvovao je i Goran Lepen, direktor odjela za projekte Europske biciklističke federacije, inače rođeni Varaždinac koji već nekoliko godina radi u Briselu za tu krovnu europsku udrugu biciklista: Čast mi je da je Varaždin prvi grad u Hrvatskoj koji je ušao u našu mrežu gradova i regija za bicikliste te da je prvi grad koji je dobio certifikat poslodavac prijatelj bicikliranja. To je dobar primjer i poticaj  drugim organizacijama i firmama, gradovima i županijama da više porade na tome kako povećati broj zaposlenika koji dolaze na posao biciklom. Dodjeli certifikata nazočio je i dr. Janko Večerina, predsjednik Sindikata biciklista.