08. listopad 2024. | Autor: dd

U Gradsku vijećnicu vraćena monumentalna slika Miljenka Stančića Varaždinsko korzo

U Gradsku vijećnicu Grada Varaždina u utorak je vraćena monumentalna i vrlo vrijedna slika, ulje na platnu „Varaždinsko korzo“ najpoznatijeg varaždinskog slikara Miljenka Stančića. Vraćanju slike u salon vijećnice nazočio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj kojem je kustosica Elizabeta Igrec otkrila neke detalje vezane uz poznatu sliku.

Slika je u periodu od lipnja do rujna 2024. godine izbivala iz Vijećnice zbog premještaja u Hrvatski restauratorski zavod u Zagreb, gdje je pod vodstvom konzervatora – restauratora Slobodana Radića izvršena opsežna restauracija.

Slika Miljenka Stančića „Varaždinsko korzo“ nastala je 1973. godine u tehnici ulja na platnu velikog formata 140 x 223 cm i jedina je slika u Stančićevu opusu slikana u impresionističkoj maniri točkastih nanosa boje u tonskim skalama okera, narančaste i smeđe.

Sliku je hrvatski Sabor 22. studenog 1981. godine u prilici svečanog otvorenja Galerije slika u Varaždinu poklonio Gradu – odnosno Gradskom muzeju Varaždin povodom proslave 800. godišnjice prvog spominjanja imena Varaždina u pisanom tekstu. Od 1981. slika se kontinuirano nalazila izložena u svečanoj dvorani Gradske vijećnice u Varaždinu te je postala poznati i lako prepoznatljiv vizualni simbol Varaždina. U istoj dvorani, salonu vijećnice u kojem se primaju najugledniji domaći i strani gosti, organiziraju prijemi i najznačajniji društveni događaji, izloženo je još desetak djela Miljenka Stančića.

Slika „Varaždinsko korzo“ je ponovno zasjala onim svojim starim sjajem, kojim ju je gledao naš najistaknutiji varaždinski slikar Miljenko Stančić, te varaždinsko korzo ponovno titra u svojim jesenjim bojama u svečanom salonu Vijećnice. – istaknula je Elizabeta Igrec koja je s djelatnicima Gradskog muzeja Varaždin vratila sliku na njeno mjesto.