12. rujan 2018. | Autor: Maja Hrešć

U Gradskoj vijećnici najavljen 24. Varaždinski polumaraton

U nedjelju, 16. rujna 2018. godine, u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95 iz Varaždina, održat će se međunarodna cestovna utrka – 24. Joma Varaždinski polumaraton.

Utrku su u varaždinskoj Gradskoj vijećnici najavili zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, predsjednik TK Marathon 95 Goran Pongračić i načelnik Postaje prometne policije Varaždin Ivan Golubić.

Glavni pokrovitelj 24. Varaždinskog polumaratona je Grad Varaždin. Zamjenik gradonačelnika podsjetio je da se utrka od svog početka veže uz obilježavanje Dana oslobođenja Varaždina, 22. rujna 1991. „Treba istaknuti da su uz varaždinske trkače u organizaciju uključene i druge udruge pa tako i naša Zajednica sportskih udruga. Posebno naglašavam uključivanje polaznika Centra Tomislav Špoljar koji su izradili unikatne finišerske medalje, a 10 kuna od svake uplaćene startnine donirat će se Centru. Želio bih zamoliti naše građane, sudionike u prometu, pogotovo vozače, za strpljenje prilikom privremene obustave prometa na pojedinim lokacijama“, rekao je Avar.

Atraktivna staza varaždinske polumaratonske utrke (21.097,5 metara) te utrke građana i juniora na 5 kilometara dijelom prolazi povijesnim središtem grada, a start i cilj su na Kapucinskom trgu. Uz odličnu organizaciju, atraktivnost staze privlači velik broj trkača i trkačica iz Hrvatske i inozemstva pa se ove godine očekuje njih više od sedam stotina.

Predsjednik Marathona 95 naglasio je da Varaždinski polumaraton nije samo strogo sportska manifestacija. „Na startu na Kapucinskom trgu bit će više od 700 trkača i trkačica u utrkama djece, na 5 kilometara i u glavnoj, polumaratonskoj utrci. Ove godine imat ćemo najviše do sada trkača na 5 kilometara, što su uglavnom rekreativci, a to govori o porastu interesa za trčanje kao oblik rekreacije. Moram spomenuti da s nama redovito sudjeluje i više udruga i institucija u prezentaciji zdravog života, rekreacije i sporta“, kazao je Pongračić te dodao da klub u tome ima redovitu podršku Grada Varaždina u promociji zdravog života, a i policije u osiguravanju staze.

Uz Grad Varaždin, Zajednicu sportskih udruga Grada Varaždina, Policijsku upravu varaždinsku i Varaždinsku županiju, u Varaždinski polumaraton uključili su se, treću godinu zaredom, polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin izradom unikatnih finišerskih medalja. Utrka će imati humanitarni značaj jer će 10 kuna od svake uplaćene startnine biti izdvojeno upravo za Centar Tomislav Špoljar. Predstavit će se Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin te Srednja škola Maruševec, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava iz Varaždina, Klub nordijskog hodanja Varaždin te Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin. Uključit će se i Varaždinska građanska garda te Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin.

Početak programa 24. Varaždinskog polumaratona je u nedjelju u 7.30 sati s podizanjem startnih brojeva. Start utrke djece je u 9.30 sati, a start polumaratona i utrke građana i juniora na 5 kilometara u 10.30 sati. Proglašenje najboljih očekuje se oko 13.30 sati. Za vrijeme održavanja utrke bit će zatvorene pojedine ulice u Varaždinu, a promet će regulirati prometna policija i prometna jedinica mladeži.

Načelnik Postaje prometne policije Varaždin istaknuo je da je osiguranje utrke odlično pokriveno. „Bit će uključeno oko 30 policijskih službenika i 65 redara organizatora i vatrogasaca. Privremeno će se zatvarati ulice, koje će za prolazak vozila biti selektivno otvarane ovisno o kretanju trkača. Prošlih godina bilo je određenih problema poput nervoze manjeg dijela vozača. Molim naše građane da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju te slijede upute policije, redara i vatrogasaca koji će biti u redarskoj službi“, rekao je Golubić.

Ulice kojima prolazi polumaratonska staza su: Kapucinski trg (Glazbena škola) - Vrazova - Kačića Miošića - Franjevački trg – Trg kralja Tomislava - Pavlinska - Stepinčeva - Anina - Supilova - Merlićeva - Boškovićeva - Konščakova - Price - Sajmište - Kurelčeva - Trg bana Jelačića - Nazorova - Optujska - Vrazova - Kapucinski trg - Vidovski trg - Jalkovečka - Varaždinska (Jalkovec) - Braće Radić (Jalkovec) - Sportska - Trg Ivana Perkovca - Mažuranićeva - Zagrebačka (okret u Turčinu) - Supilova - Merlićeva - Boškovićeva - Konščakova - Price - Sajmište - Kurelčeva - Trg bana Jelačića - Nazorova - Optujska - Vrazova - cilj na Kapucinskom trgu.

Više informacija o 24. Joma Varaždinskom polumaratonu