11. prosinac 2013.

Gradsko vijeće zatražilo očitovanje ministarstva

vijećnica

11.12.2013.-Na jučerašnjoj su sjednici članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina sa 17 glasova ZA i 4 suzdržana glasa podržali su prijedlog vijećnika Roberta Podoljnjaka u kojem se od Ministarstva zaštite okoliša i prirode, hitno u roku od 7 dana, traži očitovanje zašto ministarstvu nije prihvatljiva Odluka vijeća o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina.
Nakon provedenog postupka, u lipnju je  Gradsko vijeće dodijelilo koncesiju zajednici ponuditelja CE-ZA-R, no u Gradu Varaždinu 27. studenoga je zaprimljeno očitovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u kojem se navodi da odabrani način zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada nije prihvatljiv. Kako je na početku sjednice izvijestio gradonačelnik Habuš, ministar Zmajlović je u Dnevniku HRT1 dao izjavu da će ministarstvo pristupiti izvršenju inspekcijskog rješenja iz 2007. godine kojim je naređeno uklanjanje bala s lokacije u Brezju.
Gradski vijećnici prihvatili su informaciju, a o tijeku i zaključku sjednice gradonačelnik je dao slijedeću izjavu: Vijeće je zatražilo da se ministarstvo očituje o svojim navodima. Naime, radi se o tome da će se postupiti po inspekcijskom rješenju iz 2007. godine pa time mi gubimo predmet koncesije. Međutim, naša je koncesija još uvijek važeća pa Gradsko vijeće koje je donijelo tu odluku traži od ministarstva očitovanje temeljem čega ono smatra da se naša koncesija ne može sprovesti. Tek nakon toga znat ćemo kako dalje. Dogovoreno je i da se stupi u kontakt s koncesionarom i da s njim vidimo kakve mogućnosti postoje, da li je to sporazumni raskid ili neka druga varijanta.