12. studeni 2014.

Gradski muzej u nedjelju slavi 89. rođendan

uze

12.11.2014.- U nedjelju, 16. studenog, varaždinski Gradski muzej obilježava svoj dan. Svim posjetiteljima poklanjaju besplatno razgledanje i organizirano vođenje svim odjelima muzeja od 9.15 do 12.15 sati. Najavio je to ravnatelj Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini na konferenciji za novinare koju je danas održao zajedno s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom. „Drago mi je da ove godine, obilježavajući 89 godina muzeja, imam priliku zaista pohvaliti novog ravnatelja koji je, otkad je na čelu ove gradske ustanove, uspio udahnuti jedan novi dašak muzejskoj djelatnosti u Varaždinu, što ne prepoznajem samo ja, već i mnogi Varaždinci.“ – rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, pozvavši sve Varaždince da u nedjelju ponovno obiđu sve odjele varaždinskog Gradskog muzeja i daju doprinos vrijednoj obljetnici. Jer, varaždinski Gradski muzej jedan je od rijetkih hrvatskih muzeja za čije su osnivanje prije 89 godina zaslužni dobrovoljni prilozi građana i pomoć gradskih vlasti. A slično je i danas. Osim snažne financijske podrške gradskog proračuna i vlastitih prihoda, Gradski muzej je prošle godine osnovao Klub prijatelja muzeja koji danas ima stotinjak članova, a sredstva od članarine i dobrovoljnih priloga namijenjena su za otkupnine i prikupljanje vrijedne građe s tržišta.
Mnogo je pozitivnih brojki kojima se Gradski muzej može pohvaliti unazad dvije godine, otkada je na njegovom čelu novi ravnatelj. U odnosu na 2011. godinu broj posjetitelja povećan je za 4%, a vlastiti prihodi za čak 12%. Godišnje se u GMV-u priredi 20-ak izložbenih programa – od izložbi iz vlastitog fundusa, gostujućih, do  izložbi nastalih u suradnji s drugim institucijama. Posebnu pozornost GMV posvećuje i predstavljanju varaždinskih likovnih umjetnika, od kojih se nastoji predstaviti barem jedan umjetnik godišnje samostalno, a od 2013. godine organizira se i zajednička izložba članova HDLU-a Varaždin.
Uz stalni postav kulture odijevanja, varaždinski Gradski muzej uveo je mnoge posebne programe:  „Srijeda u Muzeju“  je tjedno događanje koje obuhvaća otvorenja izložbi, različita tematska predavanja, koncerte, književna predstavljanja, razgovore o poznatim (varaždinskim) obiteljima i umjetnicima i dr.; od školske godine 2013./2014., u suradnji s Gradom Varaždinom provodi se  program MIŠ – Muzej i škola za sve učenike varaždinskih osnovnih škola (njih oko 3.500), kojima se omogućava besplatno korištenje muzejskih sadržaja: individualni i grupni posjeti stalnim postavima i izložbama (uz vodstvo muzejskih stručnjaka), tematska predavanja, radionice i dr. U prošloj školskoj godini kroz program MIŠ – Muzej i škola u Muzeju je bilo 105 organiziranih učeničkih grupa, a zabilježen je i znatan individualni posjet oko 3.000 učenika; održane su brojne radionice i stručna predavanja za učenike i građanstvo, a od 2012. godine GMV sudjeluje u Noći muzeja i svaki put je među najposjećenijim hrvatskim muzejima, s više od 7.000 posjetitelja.
Inače, boj posjetitelja GMV-a unatrag nekoliko godina veći je od 50.000 godišnje, po čemu je Gradski muzej Varaždin među najposjećenijim hrvatskim muzejima. Više od 20.000 posjetitelja dolazi u organiziranim skupinama, od kojih je većina školskih, a među ostalima su grupe ostalih kategorija posjetitelja (turističkih, strukovnih, protokolarnih i dr.) i to iz Hrvatske i inozemstva, posebno iz SAD-a, Mađarske, Slovenije, a u posljednje vrijeme i iz Španjolske i Brazila. U GMV-u se naplaćuje ulaz za razgled, ali je velik dio programa, koje posjećuje uglavnom varaždinska publika, besplatan, kao što je i besplatan razgled izložbenih postava u GMV-u uz neke prigode (Noć muzeja, Europska noć muzeja, Dan GMV-a, Međunarodni dan muzeja).
S obzirom na to da GMV djeluje u četiri objekta, zaštićena kulturna dobra, za njihovo prikladno održavanje potrebna je stalna briga, a isto tako i opremanje sustavima koje nalaže suvremena muzeologija. U protekle dvije godine  uređeno je dvorišno pročelje palače Sermage, sjeverno pročelje Kule stražarnice i ulazna kula u Stari grad, obnovljena je stolarija u prizemlju palače Sermage te uređena dvorišna vrata, obnovljena je drvena galerija u Starom gradu te dvorišna vrata u palači Herzer, popravljena su krovišta na sva četiri objekta (Starom gradu, palači Herzer, palači Sermage i kuli stražarnici), a ugrađen je i novi alarmni sustav te obnovljena vatrodojava u sva četiri objekta.