28. ožujak 2023. | Autor: dd

Gradonačelnik Varaždina Bosilj predstavio pametna rješenja na konferenciji Smart Cities

U Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma danas, u utorak 28. ožujka 2023. godine održava se 9. Konferencija Smart Cities u organizaciji poslovnog tjednika Lider Media, a na njoj je aktivno sudjelovao i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Na otvaranju konferencije govorili su Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i Holger Haibach, direktor predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju.

Nakon uvodnog izlaganja Šime Erlića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije o Integralnom teritorijalnom programu 2021. – 2027. godine te panel rasprave na temu „Inovacijama do održivih gradova“, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj održao je prezentaciju „Varaždin – Smart City po mjeri čovjeka“.

Sudionike konferencije, gradonačelnike i poslovne ljude iz cijele Hrvatske, upoznao je s projektima senzora buke i kvalitete zraka, polupodzemnim spremnicima, transparentnim Varaždinom, online uslugama koje se pružaju građanima Varaždina te sa sustavom nadzornih kamera. Također je govorio o LED rasvjeti, parkirnim senzorima te pametnoj semaforizaciji.

Gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj imao je priliku predstaviti Grad Varaždin i njegova pametna rješenja jer je upravo Varaždinu prošle godine dodijeljena nagrada Najbolji grad u kategoriji „Kvaliteta života“ u konkurenciji velikih gradova. Izbor su proveli Jutarnji list, portal gradonacelnik.hr i agencija Ipsos. Osim toga Grad Varaždin je prošle godine bio dobitnik nagrade Green Prix 2022 za mapu solarnog potencijala pa se s pravom našao u društvu hrvatskih gradova koji najbolje primjenjuju principe pametnog grada.

Konferencijom su dominirale teme o zelenoj i digitalnoj tranziciji hrvatskih gradova te o Integralnom teritorijalnom programu  koji otvara mogućnosti ulaganjau zelene i digitalne tehnologije kao sastavnog dijela financiranih kako iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, tako i iz već poznatog Programa konkurentnosti i kohezija.

U nastavku konferencije razgovara se  kako kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, transparentnost, zbrinjavanje otpada i pametna mobilnost utječu na podizanje kvalitete života te čine život u hrvatskim gradovima sigurnijim i boljim.

Na konferenciji je sudjelovala i Slađana Miočić, pročelnica UO za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina.

 

Fotografije: Lider Media, Ratko Mavar, Lider i Grad Varaždin