30. prosinac 2021. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik uručio nagrade i priznanja Čovjek – ključ uspjeha u turizmu

Gradonačelnik Neven Bosilj u četvrtak je uz direktoricu Turističke zajednice grada Varaždina Jelenu Toth u Gradskoj vijećnici uručio nagrade i priznanja u sklopu akcije Čovjek – ključ uspjeha u turizmu.

Ove su godine u sklopu akcije uručene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima u 11 kategorija te nagrada za životno djelo koja je posthumno dodijeljena Srećku Dragišiću.

Čovjek – ključ uspjeha u turizmu nacionalni je program Hrvatske turističke zajednice s ciljem podizanja razine gostoljubivosti i stvaranja klime dobrodošlice u destinaciji, a akciju u Varaždinu već tradicionalno 11. godinu zaredom provodi Turistička zajednica grada Varaždina.

„Kulturne, prirodne i gastronomske atrakcije grada privlače turiste, ali onaj šlag na torti ipak daju ljudi. Ovo je jedanaesta godina od kad se dodjeljuje nagrada Čovjek – ključ uspjeha u turizmu i imali smo jedanaest nagrađenih, naših najvažnijih djelatnika u turizmu koji su se u protekloj godini najviše istaknuli. Nagradu za životno djelo posthumno smo dodijelili našem verglašu Srećku. Ja ovim putem čestitam njima, ali i svima koji su pridonijeli da grad Varaždin ove godine ima odličan Špancirfest i Advent. Još više truda ulažemo u to da postanemo najprepoznatljivija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske i vjerujem da smo na dobrom putu. Bez lažne skromnosti, možemo reći da imamo zasigurno najbolji Advent u Hrvatskoj, a druge godine ćemo imati i najveći Špancirfest do sada i ponovo ćemo napraviti iskorak.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nagrada „Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“ ima zaista veliku važnost jer skreće pažnju na najvažniji resurs i najvažniju vrijednost u turizmu, a to je – ljudskost.

 

NAGRAĐENI U AKCIJI ČOVJEK – KLJUČ USPJEHA U TURIZMU U 2021.

 

AGENCIJSKI DJELATNIK – Martin Gustinčić

Rad u agenciji uključuje svakodnevnu i kontinuiranu komunikaciju ne samo s partnerima i suradnicima već i strankama odnosno turistima. Pritom su komunikativnost, fleksibilnost i otvorenost važne osobine koje omogućavaju da se u tom poslu bude uspješan. Gospodin Gustinčić duhovita je i smirena osoba koja uvijek pronađe brzo i adekvatno rješenje svih problema, ali i želja stranaka.  Komunikativan je i fleksibilan s velikom voljom za učenjem i svladavanjem novih zadataka uz predlaganje novih i inovativnijih načina rada, te prezentaciju istih.

 

TURISTIČKI VODIČ – Olivera Petrović

Turistički vodiči interpretatori su povijesti, kulture i duha grada. Oni nisu tu samo da gostima pričaju priče o najvažnijim atrakcijama i vrijednostima već da im približe i što znači biti Varaždinac i kako izgleda neizmjerna ljubav prema svom gradu.

Kao dugogodišnja članica Udruge turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina gospođa Olivera Petrović  uvijek se isticala velikom motiviranošću ne samo za vođenje grupa već i za osmišljavanje novih sadržaja i programa kojima posjetiteljima želi pružiti što bolje iskustvo i zabavu. Bila je jedan od inicijatora kostimiranog vođenja „Varaždin bu zgorel“, a ove je godine osmislila i igru „Potraga za blagom u Varaždinu“ i mapu koja će moći i drugim vodičima poslužiti za rad.

Uz ovaj projekt, ponudila je i još jednu novu turu za grad Varaždin „S pivom o pivu na pivu“ koja je bila uvrštena i u program Ljeta u Varaždinu. Uz sve to,  gospođa Olivera je i licencirani vodič za čak 11 županija.

 

RECEPCIJSKI DJELATNIK – Igor Martinjak

Recepcija je prva i posljednja točka koju gosti u hotelu vide, a prvi dojam često je presudan kod stvaranja slike ne samo o hotelskoj kući i njezinoj kvaliteti već i o cijeloj destinaciji.

Kao zamjenik glavnog recepcionera gospodin Martinjak, uz neodoljivi osmijeh i vedar duh lako rješava sve poslovne situacije, odgovorno izvršava svoje dnevne zadatke, voli upoznavati nove ljude te brinuti o njihovim i najmanjim željama s posebnom pažnjom. Aktivno govori engleski, španjolski, slovenski i njemački jezik.

Svojim profesionalnim stavom i iznimnom ljubaznošću daje gostima sve potrebne informacije o gradu te ih rado upoznaje s kulturnom, povijesnom, gastronomskom i prirodnom baštinom sjeverozapadne Hrvatske. Gostima je neka vrsta prijatelja koji im otkriva tajne destinacije, a zadovoljstvo gostiju smatra velikom motivacijom u poslu.

 

KONOBAR – Rajko Zuber

Rajko Zuber već je dvadeset godina zaštitni znak ugostiteljstva na glavnom varaždinskom trgu, nekada u sklopu tvrtke Ekos, a danas u sklopu tvrtke Medonja.

The Office bar u kojem gospodin Rajko radi popularan je kafić na Korzu, a Rajko je njegov svojevrsni zaštitni znak. Njegovo zarazno dobro raspoloženje i optimizam stvaraju dobru atmosferu ne samo u ugostiteljskom objektu u kojem radi već i na samom trgu. On je komunikativan, duhovit, uvijek nasmijan, ali i iznimno profesionalan, uslužan i motiviran. Rajko Zuber, kao jedan od najomiljenijih i najpoznatijih ugostiteljskih djelatnika u Varaždinu stoga zaslužuje svoju „okruglu“ obljetnicu oplemeniti i dodatnim, potpuno zasluženim priznanjem.

 

KUHAR – Marin Sambolek

Marin Sambolek iznimno je vrijedan, kreativan i poslu posvećen kuhar koji je svoje talente i neizmjernu energiju usmjerio upravo ovom obliku turističke ugostiteljske djelatnosti. Gospodin Marin je aktivni sudionik brojnih natjecanja te je dobitnik brojnih nagrada među kojima se ističu Zlatna medalja mladih kuhara 2014. u Umagu, srebrne medalje na Svjetskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. i Global chef challengeru u Pragu 2017. te brončane medalje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luxemburgu 2018., Nacionalnom prvenstvu Hrvatske 2019. te Svjetskoj olimpijadi u Stuttgartu 2020, a član je i hrvatske kulinarske reprezentacije.

 

DJELATNICA HOTELSKOG DOMAĆINSTVA – Mirjana Vrbanec Trtinjak

Hoteli su gostima dom izvan kuće. Osim čistoće, urednosti i profesionalnosti, najuspješniji i najkvalitetniji hoteli svojim gostima pružaju i dodatnu razinu usluge, a to su ljudskost i komunikativnost djelatnika koji, osim što su marljivi i predani poslu, stvaraju i osjećaj dobrodošlice.

Gospođa Vrbanec Trtinjak svoj posao obavlja upravo na taj način: učinkovito i predano uz visoku razinu ljubaznosti i otvorenosti. Mirjana je osoba na koju se uvijek može računati i osloniti u svakoj situaciji.

 

PRIVATNI IZNAJMLJIVAČ – Krunoslav Ratkajec

Apartmani Ratkajec su dio projekta „Kuće za odmor s pričom“ koji privlači sve veću pažnju turističke javnosti i predstavlja jedan od uspješnijih projekata te vrste u Hrvatskoj. „Priče“ smještajnog objekta ispričane su kroz arhitekturu, predmete, doživljaj i ugođaj svake kuće, a upravo to je ono što gosti traže i žele i što ovaj projekt izdvaja od brojnih sličnih. Jedan od uspješnijih i zanimljivijih sudionika ovog oblika promocije privatnog smještaja u kontinentalnoj Hrvatskoj su apartmani „Ratkajec“ koji su u svoju „priču“ utkali i vrhunsku uređene i opremljene smještajne objekte s wellness prostorom, zabavnim prostorijama i apartmanima od 75m2 te su u posljednjih godinu dana ostvarili čak 508 noćenja i 86 dolazaka.

 

POLICIJSKI SLUŽBENIK Davor Peretić

Da bi neka manifestacija bila uspješna, ona mora biti sigurna. Sigurna u smislu da se posjetitelji, organizatori i izvođači moraju osjećati ugodno, da znaju da sustav koji regulira njihov rad funkcionira te da sve nužne i neophodne službe budu uigrane i koordinirane. Davor Peretić je dugogodišnji policijski službenik u PP Varaždin, koji na temelju svog bogatog iskustva, posebice u domeni komunikacije i rada sa stranim državljanima na području grada Varaždina, predstavlja izuzetno važnu kariku u organizacijskom i provedbenom dijelu raznih turističkih događanja i manifestacija poput Špancirfesta i Adventa.

Gospodin Peretić je tijekom velikih manifestacija u svakodnevnom kontaktu s brojnim dionicima turizma poput iznajmljivača smještaja, turističkim zajednicama, hotelima, inspekcijskim službama te poduzećima koja zapošljavaju strane državljane i njegov je doprinos stoga veoma važan.

 

VATROGASAC (od ove godine nova kategorija) – Sebastijan Cikač

Vrlo ljubazna, strpljiva, komunikativna, stručna, kolegijalna i nadasve pouzdana osoba koja povjerene zadatke ispunjava na vrijeme i točno. Voli raditi u timu i uvijek je spreman pomoći ostalim kolegama. Preuzima inicijativu i često predlaže nove ideje i rješenja. Sve je to od presudne važnosti u poslu u kojem je njegova prisutnost važna zbog osjećaja sigurnosti, ali i povjerenja da će, ako se pojavi potreba, biti smiren i siguran.

 

DJELATNIK U HORTIKULTURNOM UREĐENJU – Marijan Majhen

Dio privlačnosti destinacije Varaždin je i posebna pažnja koju hortikulturnom uređenju grada posvećuju djelatnici komunalnog poduzeća Parkovi. Uredne, kreativno osmišljene i brižno održavane zelene površine nisu samo ugodna vizura grada već i znak visoke razine svijesti o estetskoj važnosti okoliša za stvaranje ugodne atmosfere. Dugogodišnje radno iskustvo gospodina Majhena u hortikulturnim poslovima te njegovo bogato međunarodno iskustvo čine ga važnim dijelom tog velikog mehanizma stvaranja turističke vrijednosti Varaždina.

 

DJELATNIK NA POSLOVIMA ČIŠĆENJA I ODRŽAVANJA JAVNIH POVRŠINA – Željko Petak

Održavanje čistoće javnih površina težak je zadatak jer svakodnevni život, a posebice u turistički aktivnijim dijelovima godine, nosi mnoge izazove kako grad održati urednim i čistim, na način na koji građani i gosti to očekuju. Gospodin Petak se u tom zahtjevnom poslu ističe marljivošću, nenametljivošću i posvećenošću detaljima. Cijenjeni je član tima i odlikuje se komunikativnošću i ljubaznošću kako prema suradnicima, tako i prema korisnicima usluga.

 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO – posthumno se dodjeljuje Srećku Dragišiću

Postati simbolom jednog grada ne može svatko. Srećko Dragišić bio je, uz Stari grad, vijećnicu, purgare i Špancirfest prepoznatljivi simbol Varaždina. Ovjekovječen na milijunima fotografija i u bezbrojnim sjećanjima, „verglaš“ Srećko bio je skroman, pošten i omiljen čovjek koji je ljubav prema svom gradu izražavao nevjerojatnom pozitivnom energijom, nepogrešivim stilom i unikatnošću svoje pojave i karaktera. Srećko i njegova supruga Vesna utjelovili su gradski duh Varaždina, uveseljavali i posjetitelje Varaždina, ali i same Varaždince, kojima je šetnja povijesnom jezgrom grada bila nezamisliva bez veselog i nostalgičnog zvuka vergleca i toplog osmijeha omiljenog Srećka.