05. listopad 2020. | Autor: ddretar

Gradonačelnik saslušao i odgovorio na prijedloge i želje forumaša

Povodom Dječjeg tjedna u ponedjeljak je u varaždinskom Underground klubu P4 u Preradovićevoj ulici održana rasprava na kojoj su gradonačelniku Grada Varaždina dr.sc. Ivanu Čehoku članovi Dječjih foruma predstavili želje i prijedloge djece Varaždina.

U novom formatu zbog protuepidemijskih mjera, četrnaest učenika - predstavnika Dječjih foruma koji djeluju u varaždinskim školama gradonačelniku Čehoku kratko je predstavilo svoja zapažanja, ocjene, želje i prijedloge koji su se odnosili na položaj djece, uvjete u školama i u gradu. Uz ostalo djeca su zahvalila za kupnju radnih bilježnica i materijala, asistente u nastavi te organizaciju produženog boravka.

 Posebnu pohvalu uputili su gradskim vlastima zbog uređenja dječjih igrališta. Upozorili su na energetsku obnovu škola te na potrebu zaštite djece u prometu. Bilo je i kritika na račun uređenja pojednih škola, uvjeta za održavanje online nastave, opremanja škola, provođenja slobodnog vremena i sadržaja za mlade u Varaždinu. Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok zahvalio se svim članovima dječjih foruma na njihovom radu te naglasio kako svi odrasli u Varaždinu mogu biti ponosni na takvu djecu. Saslušao je sve želje i prijedloge te konstatirao kako pažljivo sluša i uvažava što govore djece te članovi dječjih foruma. 

                    Djeca nam obično zadaju najviše posla, ali to je dobro. Djeca gledaju svijet svojim očima i oni su u ovoj koronakrizi bili najviše oštećeni u pogledu svojih prava na kretanje i  duženje. Čuli ste da su većinom zadovoljni sa svime što se radi u gradu, sa dječjim i sportskim igralištima te izgledom škola. Uvijek ima ideja koje možemo odmah prihvatiti, poput karte dječjih igrališta ili obnove nekih škola. Sve u svemu, djeca su pokazala koliko su zadovoljna posebno sa uređenjem igrališta. – rekao je gradonačelnik najavljujući da će i dalje slušati ideje i prijedloge djece te dopunjavati svoje planove.

                    U nastavu je dr. Bogdan Okreša Đurić član Izvršnog odbora Društva naša djeca Varaždin, predstavio interaktivnu digitalnu kartu dječjih igrališta u Varaždinu. Svojevrsni je to katalog i  analiza stanja na dječjim igralištima koje fotografijama i zapažanjima mogu dopunjavati članovi foruma ali i sva ostala djeca, korisnici igrališta.