02. travanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik sa suradnicima održao 12. javni kolegij

U Gradskoj vijećnici u utorak se održao 12. po redu javni kolegij na kojem su, uz gradonačelnika Ivana Čehoka, zamjenika Zlatana Avara i zamjenice Sandre Malenice, sudjelovali pročelnici Gradske uprave i predstavnici medija.

Teme kojih se gradonačelnik sa svojim suradnicima dotaknuo bile su ITU mehanizam, početak radova na sanaciji nadvožnjaka u Gospodarskoj ulici, obnova kapelice na Trgu Matije Gupca i sanacija grijanja na nogometnom igralištu u Biškupcu.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica na samom početku je izvijestila novinare o tijeku priprema za sudjelovanje u ITU mehanizmu: „U travnju očekujemo odluku od nadležnog ministarstva za regionalne fondove o tome da li će Varaždin biti nositelj ITU mehanizma u sljedećem financijskom razdoblju. Bitno je napomenuti da će svi projekti koji će se provoditi morati imati predznak „smart“, od gospodarstva, upravljanja, kulture, turizma na dalje. Ono što će se isto tako poticati su integrirani projekti koji  uključuju više sektora, više teritorija i više utjecaja na zajednicu. Naš ITU obuhvat obuhvaćat će gradove i općine kroz tri županije, a mi smo predložili Varaždin, Trnovec, Jalžabet, Varaždinske toplice, Martijanec i Ludbreg. Ono što slijedi je osnivanje Partnerskog vijeća i izrada strategije teritorijalnog razvoja. Ministarstvu smo predložili 70 projekata“.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša  Roberto Krajcer najavio je početak pripremnih radova na sanaciji nadvožnjaka u Gospodarskoj ulici (kod Varteksa) koji će započeti 17.4.2019. godine, a sam nadvožnjak se zatvara za promet 23.4.2019. godine. Iznos sanacije koji iznosi nešto manje od 6 milijuna kuna u potpunosti financiraju Hrvatske ceste. Izvođači radova su Colas Hrvatska d.d. i Geotehnika. Potpuna sanacija uključuje novi asfalt, prelazne naprave, odvodnju, ograde, javnu rasvjetu, te obnovu same konstrukcije. Rok za izvođenje radova je 105 dana. Zaobilazni pravac za sav promet je Zagrebačka ulica do zaštićenog pružnog prijelaza u Turčinu.

Gradonačelnik je najavio obnovu kapelice na Trgu Matije Gupca koja je u vlasništvu Grada Varaždina, ali i druge radove koji će se odvijati na tom prostoru, a između ostalog uključuju uređenje dječjeg igrališta i postavljanje zaštitnih ograda za djecu radi povećanog prometa. Dotrajalu kapelicu, koja je zaštićena kao pojedinačno kulturno dobro od strane Konzervatorskog ureda, će se radi sprečavanja daljnjeg propadanja, obnoviti u iznosu od 58.500,00 kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević najavila je radove na sanaciji grijanja na nogometnom igralištu u Biškupcu kojim upravlja NK Mladost, a koje je u vlasništvu Grada Varaždina. Sanacija grijanja obuhvaća rekonstrukciju kotlovnice, dimnjaka, montažu novog bojlera, zamjenu dotrajalih radijatora i tuševa.  

Gradonačelnik Ivan Čehok je nakon kolegija dao izjavu za medije s kratkim osvrtom na ITU mehanizam i sanaciju nadvožnjaka: „ITU omogućuje da financiramo sve one projekte koji se inače financiraju iz EU fondova i u trenutku kad ti fondovi nisu otvoreni. Da smo sada u ITU, mogli bi financirati i prometne projekte kao što je Kućanska rampa, i baštinu kao što je projekt obnove kazališta i sinagoge. Grad Varaždin uistinu sputava to što ti fondovi sada nisu otvoreni i što već nismo u ITU. Uspjeli smo dogovoriti s ministarstvom da od sljedećeg razdoblja 2021. godine Varaždin bude nositelj za ovo područje uz gradove Čakovec i Koprivnicu. U sklopu ITU 2021. imat ćemo izrazite široke mogućnosti prijavljivanja projekata. Već sada smo pobrojali i taksativno naveli te predložili oko 70 razvojnih projekata koji su izrazito bitni za ovaj grad, a koji bi se iz ITU mogli financirati. Vezano uz obnovu nadvožnjaka na Gospodarskoj ulici, naše građane molim za strpljenje jer ovi radovi znače temeljitu obnovu nadvožnjaka koji je u izrazito lošem stanju. Radovi će trajati tri mjeseca. Zahvaljujem Hrvatskim cestama s kojima smo uspjeli dogovoriti da u cijelosti financiraju ovaj nadvožnjak“.