09. prosinac 2020. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik sa studentima na ZOOM podjeli stipendija

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok u srijedu se putem Zoom aplikacije obratio varaždinskim studentima, dobitnicima stipendija Grada Varaždina.

Tradicionalna podjela stipendija u kazalištu ove se godine radi epidemioloških mjera nije mogla održati, no gradonačelnik je ipak virtualnim putem čestitao svim stipendistima i zaželio im puno uspjeha u daljnjem školovanju:

„Dobrodošli u veliku obitelj svih stipendista Grada Varaždina. Vi ste jedni od tisuće i tisuće studenata koje smo već do sada stipendirali, odnosno novčano im pomogli za vrijeme studiranja ili u srednjoj školi ako je riječ o deficitarnim zanimanjima. Ako u budućnosti, nakon fakulteta, i dalje nastavite školovanje, znajte da Grad Varaždin i o tome razmišlja i da ima načina da vam i izvan redovnih stipendija pomogne u obrazovanju. Moje uvjerenje jest da je obrazovanje najbolje ulaganje i često znam reći da Hrvatska ima samo tri šanse da dostigne svijet: prva je obrazovanje, druga je obrazovanje i treća je obrazovanje. To je ono što nam nedostaje da bi mogli dostići razvijeni svijet, odnosno da bi mogli uhvatiti korak s tehnološkim, zdravstvenim i socijalnim dostignućima koja su nam potrebna kako bi društvo bilo gospodarski snažnije i socijalno otpornije. Kada je riječ o ovoj generaciji stipendista, ima vas oko 280, a do sada ih je bilo 218, što svjedoči o činjenici da svake godine ima sve više mladih ljudi koji upisuju jedan od oblika visokoškolskog obrazovanja, bilo na sveučilištima, bilo na veleučilištima, što nas posebno raduje jer Hrvatska još uvijek ima nisku stopu prosječne obrazovanosti, iako je Varaždin u višoj stopi ima među višom stopom.“ – rekao je gradonačelnik.

Uputio je molbu studentima da u što kraćem roku vrate svoje ugovore ispunjene, sa svim potrebnim podacima, kako bi im se što prije mogla isplatiti sredstva. Istaknuo je kako Grad Varaždin, uz još nekoliko manjih gradova u Hrvatskoj, postaje grad koji će ukupno najviše izdvajati za obrazovanje.

„Ovo je tek početak za sve vas, radite, učite, prije svega radi sebe. Ne učimo za školu niti za ocjene nego učimo za život. Budite vrijedni kako bi vam iduće godine stipendiju mogli i produžiti te kako ne bi imali nikakvih teškoća da ostanete stipendisti Grada Varaždina.“ – zaključio je gradonačelnik Ivan Čehok.