25. listopad 2019. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik s učenicima posadio stabla voćaka

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je uz privremenu pročelnicu Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Grada Varaždina Draženku Dević, na 2. i 4. osnovnoj školi Varaždin sudjelovao u kolektivnoj sadnji drveća povodom održavanja akcije „Zasadi drvo, ne budi panj“.

Akciji su se odazvale sve varaždinske osnovne škole za koje je Grad osigurao sadnice jabuka, krušaka, šljiva, bresaka i mušmula. Učenici su uz pomoć svojih učitelja, profesora i ravnatelja posadili stabla koja će oplemenjivati njihove školske vrtove i uz to im podariti ukusne plodove.

Ovu građansku inicijativu pokrenula je Varaždinka Mateja Anđelina Kramar, a u vrlo kratkom roku podržali su je brojni gradovi u Hrvatskoj, među kojima je prvi bio Grad Varaždin. Cilj akcije „Zasadi drvo, ne budi panj“ je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove diljem Hrvatske da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina.

„Ovo je hvalevrijedna inicijativa koja je potekla od naših sugrađanki i proširila se po cijeloj Hrvatskoj. Dobro je uvijek iznova osvijestiti potrebu da se posadi što je moguće više stabala, biljaka, voćaka. Za početak smo odlučili da u osnovnim školama posadimo voćke, a onda sukcesivno nastavljamo dalje s ovom akcijom. Naša je namjera da u sljedeće tri godine posadimo oko tisuću stabala u gradu Varaždinu. U današnje doba kad se sječe sve više stabala i šuma, treba osvijestiti javnost koja je važnost sadnje drveća. Drago mi je da su se djeca uključila. Najvažnije je da, uz to što osvještavamo odrasle, našoj djeci osvijestimo činjenicu da sada kad su mali, kao i tijekom i nakon školskog procesa, trebaju i moraju sudjelovati u ozelenjivanju našeg planeta.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.