29. svibanj 2023. | Autor: dd

Gradonačelnik razgovarao sa članicama udruge ZIPKA

Povodom Nacionalnog dana udomiteljstva koji će se u Hrvatskoj po prvi puta obilježiti 31. svibnja, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj primio je u palači Patačić u ponedjeljak 29. svibnja 2023. članice  Udruge udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije ZIPKA.

Uz Stanku Vereš, predsjednicu udruge gradonačelnik je razgovarao s udomiteljicama s područja Varaždina koje predano brinu uo udomljenoj djeci.

Gradonačelnik Bosilj je ukazao na potrebu povećanja broja udomitelja, jer troškovi institucionalne brige o djeci višestruko nadmašuju sredstva koja su namijenjena udomiteljskim obiteljima.

Broj udomitelja pada , trenutno je u Gradu Varaždinu tek  27  udomitelja koji brinu za oko   oko 70- tak djece, rečeno je na prijemu. Broj  pada zbog starosti udomitelja, jer nakon 67 godina više se ne mogu baviti udomiteljstvom. Osim toga, objašnjeno je tom prilikom, mlade obitelji se sve teže odlučuju za taj odgovoran i težak posao koji uključuje i brigu o djeci s višestrukim smetnjama, odgojno zapuštenoj djeci i  djeci s teškoćama u razvoju.

Članice Udruge ZIPKA pohvalile su  suradnju s  Gradom  Varaždinom s kojim  su partneri  i zajedno rješavanju probleme  koje su u nadležnosti Grada Varaždina. Grada Varaždin  je prepoznao i problem mladih koji izlaze iz udomiteljskih obitelji , te je dao na korištenje stan prije više od 10 godina za stambenu zajednicu djeci koja izlaze iz udomiteljstva. Također, djeca udomiteljskih obitelji s područja Grada svake godine sa svojim vršnjacima odlaze na ljetovanje u Dječje odmaralište na Rab.

Udruga će Nacionalni dan udomiteljstva obilježiti 31. svibnja a na Franjevačkom trgu imet će i poseban štand na kojem će ukazati na svoje djelovanje.