05. siječanj 2024. | Autor: dd

Gradonačelnik priopćenjem odgovorio županu

Odgovor gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja županu Anđelku Stričaku: Na primitivne napade ne odgovaram, želim raspravu o decentralizaciji poreznih prihoda

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj reagirao je u petak, 5. siječnja 2024. godine na priopćenje Anđelka Stričaka, župana Varaždinske županije slijedećim priopćenjem:

Današnje priopćenje župana Stričaka puno je primitivnih i neistinitih objeda, te je kao takvo najbolji primjer zašto se običnim ljudima gadi politika i takvi političari. Bespredmetno je ulaziti u ovako primitivnu i ružnu raspravu s osobom koja je zajedno sa svojim glavnim koalicijskim partnerom Čehokom pokušavala sve do zadnjega opstruirati rješavanje bala otpada u Varaždinu, ali radi javnosti ću samo taksativno navesti i pobiti sve neistine i zamjene teza u njegovom priopćenju.

Gradski dužnosnici i službenici ne putuju kako Stričak imputira za novce poreznih obveznika. Nabrajana službena putovanja su plaćena ili: Europskim novcem (npr. zamjenik u Bruxeless na dodjelu 5 milijuna EUR-a vrijednog projekta), ili sredstvima države pozivateljice (zamjenik, Kina kao država domaćin predstavnicima većeg broja hrvatskih gradova je snosila sve troškove puta i boravka), Norveška (gradonačelnik, u sklopu EU projekta ugradnje solara u Varaždinu na trošak partnera iz Norveške) ili UNDP (gradonačelnik, predstavljanje primjera dobre prakse apliciranja EU projekata na UNDP konferenciji u Sarajevu)…

Neutralnom promatraču, pa čak i Stričaku bi bilo nezamislivo da recimo UN pozove njega da bude predavač dužnosnicima i premijerima u BiH s temom privlačenja EU novca i transparentnosti poslovanja. Vjerojatno bi mu bilo još manje zamislivo da gostuje na Sveučilištu u Stavangeru. Eventualno bi naš župan mogao kvalitetno odraditi predavanje o nasilništvu i tučnjavama u noćnim cajkaškim klubovima (kad bi netko takve predavače tražio) ili kako voziti regatu po Trakošćanskom jezeru kojeg ni nakon 2,5 godine ne uspijeva izmuljiti  i uz takav poziv ne bi više morao voziti kombije županijskih službenika u posjete Herceg Bosni.

Spominjanje destinacija privatnih putovanja s obitelji koje plaćamo zamjenik ili ja iz vlastitih džepova razina je koju ni od Stričaka nisam očekivao.

A kad se već otvorila tema o tzv. poreznoj reformi, odnosno ovome što HDZ i Stričak zovu reformom, te kozmetičke izmjene nemaju veze s istinskom i korjenitom promjenom kakva bi trebala ovoj zemlji. Pa evo nekoliko dodatnih priloga raspravi o temu „reforme po HDZ-u“. Od 50-ak poreza, trošarina i parafiskalnih nameta država se nije odrekla niti jednog jedinog već je u najboljoj maniri ove stranke zavukla duboko ruku u tuđi džep, u blagajnu gradova (samo gradu Varaždinu su uzeli 4 milijuna EUR-a). I kad uloviš lopova u nepodopštini s rukama u tuđim džepovima, on počne vikati: ja sam to htio dati drugima! Kad su tako spremni da dijele drugima, dajte onda iz središnje državne blagajne jer ste u inflatornom vremenu i ovako visokim PDV-om napunili središnju državnu blagajnu i sada okolo kupujete biračku naklonost u superizbornoj godini. Pa koliko košta da košta.

Grad Varaždin ima preuzete obveze i ogromne nadstandarde (besplatni produženi boravak za osnovnoškolce, Healty meal standard u vrtićima, sve učiteljice u produženom boravku su stalno zaposlene, božićnice i uskrsnice za umirovljenike od ukupno 100 Eura, stipendije za studente od 100 Eura, nagradu za novorođene od 1000 Eura, psihologe u svim školama, najveći broj pomoćnika u vrtićima i osnovnim školama …), jedan je od pet gradova u RH koji ima HNK koji košta Grad  gotovo isto koliko se prikupilo prireza…

Na kraju pozivam župana Stričaka da javno objavi kako će utrošiti 10 milijuna Eura koje će ove godine dobiti od građana Varaždina kroz porez na dohodak, jer su ovim kozmetičkim poreznim izmjenama županije na velikom dobitku (nažalost 20% poreza na dohodak ide nepotrebnoj instituciji - županiji, koja od ove godine više nema ni ingerencije za bolnice jer im ih je preuzela država). Da se novac iz poreza na dohodak ovom za župana fantastičnom poreznom izmjenom i novom raspodjelom ne pumpaju sredstva u županije, Varaždinci ne bi imali poreznu stopu 22%, niti bi ju se smanjilo samo na 20 % već bi odmah mogla biti 18 %.

A prava pitanja treba tek otvoriti: istinska fiskalna decentralizacija, u kojoj bi se 80% sredstava prikupljenih od poreza koristilo za financiranje obrazovanja, znanosti, infrastrukture, zdravstva, socijalne skrbi... i to u sredini u kojoj su ti porezni prihodi i nastali, a 20% bi odlazilo u središnju državnu blagajnu za financiranje zajedničkih potreba (obrana, vanjski poslovi, financiranje velikih infrastrukturnih projekata). E to je prava reforma, a ona se nikad neće dogoditi dok je HDZ na državnoj vlasti. 

 

dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina

 

U Varaždinu, 5. siječnja 2024. godine