05. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik poziva građane na glazbeni spektakl Carmina Burana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u četvrtak je prisustvovao konferenciji za novinare koja se održala kod Gradske sportske dvorane Arena povodom najave izvedbe kantate Carla Orffa, Carmina Burana.

Ovo poznato djelo bit će izvedeno 14. rujna 2019. godine na prostoru ispred varaždinske Arene, uz rijeku Dravu. Glavni organizatori glazbenog spektakla Carmina Burana su Koncertni ured Varaždin i Grad Varaždin, a izvedbu potpisuju Glazbena škola Varaždin, Konzervatorij za glazbu i balet iz Maribora i zbor Chorus Angelicus. Pokrovitelji događaja koji su projekt i financijski poduprli su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Konferenciji za medije su, uz gradonačelnika, prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, dirigenti Dada Ruža i Slavko Magdić, ravnateljica Konzervatorija za glazbu i balet iz Maribora Helena Meško, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je kako je ponosan što će se ovako zahtjevno glazbeno djelo predstaviti u Varaždinu i što je Grad Varaždin s Koncertnim uredom organizator ovog spektakla te je pozvao sve Varaždinke i Varaždince da dođu uživati u glazbi uz obalu rijeke Drave: „Danas se u svijetu, osobito u velikim europskim gradovima vuče glazba na otvoreno, velika glazbena i scenska djela na otvorene prostore. Odlučili smo to napraviti kod naše Arene na prekrasnom prostoru koji rijekom ujedno spaja Maribor i Varaždin. Sama ideja da se izvede Carmina Burana nastala je u jednom razgovoru između maestra Davora Bobića, Raymonda Rojnika i mene da ipak građanima približimo neo barok, da ne slušaju samo klasičnu baroknu glazbu na Varaždinskim baroknim večerima, nego da im pokušamo predstaviti jedno djelo na drugačiji način, pravi glazbeno scenski spektakl koji je vrlo zahtjevan produkcijski, ali koji je zapravo prekrasan za slušati. Izabrali smo Carminu Buranu i uspjeli smo organizirati jednu ovakvu glazbenu poslasticu. Pozivam naše građane da dođu i vide ovaj spektakl, djecu iz Glazbene škole, djecu iz Maribora, renomirane glazbenike koji će to sve pojačati, odlične dirigente, zborove, nešto što Varaždin još nije doživio. Kaže se da se one sredine koje uspiju izvesti Bachova djela ili Carminu Buranu, mogu svrstati u sam vrh glazbene kulture, i da takvi gradovi žive glazbu u punom smislu te riječi. Varaždinci, dođite na našu Dravu 14.9. i uživajte!“