22. svibanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik potvrdio održavanje Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri i drugih planiranih manifestacija

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u petak je uz svoju zamjenicu Sandru Malenicu i pročelnike nadležnih upravnih odjela održao 23. javni kolegij na kojem je novinare izvijestio o aktualnostima i daljnjim planovima u radu gradske uprave.

Od mjera za poduzetnike i obrtnike u tijeku su javni pozivi za dodjele potpora za oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, zakupnine za prostore u vlasništvu Grada Varaždina te oslobođenje za terase, a najnovija mjera koju je gradonačelnik najavio je raspisivanje javnog poziva za sredstva iz Poduzetničkog fonda 2020. godine. Taj poziv ove godine ide nešto ranije od prethodnih, a od noviteta koje uključuje je taj da će se na Poduzetnički fond moći javiti svi, i oni koji su dobili sredstva prethodnu godinu. Poziv bi trebao biti objavljen tijekom idućeg tjedna.  

„Prva faza po tisuću kuna je bila za one koji su bili zatvoreni za što je bilo oko 340 prijava, a za drugu fazu pozivam sve poduzetnike koji imaju pad prihoda od 20 posto, čak i oni koji su zatvoreni, ali mogu dokazati taj pad prihoda, da se prijave i dat ćemo im oslobođenje od plaćanja komunalne naknade. Tu su još i zakupnine, terase i sve druge mjere koje već provodimo. Treća mjera s kojom sad krećemo je možda i najvažnija kao pomoć u oporavku i pomoć za likvidnost, a to su bespovratne potpore. Taj natječaj će uskoro biti objavljen, a važno je reći da će se moći prijaviti i oni koji su i proteklih godina dobili potpore. Moramo promijeniti pravilnik jer smo da sad imali pravila da se poduzetnici mogu prijaviti svake druge godine. Upravo zbog stanja u gospodarstvu izazvanog ovom epidemijom omogućit ćemo i onima koji su prošle godine dobili, da se ponovno prijave.“ – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Krenule su isplate donacija udrugama za odobrene programe i aktivnosti u 2020. godini koje uključuju programe u kulturi, odgoju, socijalnoj skrbi i programe za mlade. Ukupno je sklopljen 91 ugovor, za što su planirana sredstva u proračunu u iznosu od 1.600.000,00 kn. Isplaćuje se 50 posto odobrenog iznosa, a preostalih 50 posto isplaćivat će se nakon mogućnosti daljnjeg provođenja projekta, s obzirom na protuepidemijske mjere.

Na web stranici Grada Varaždina objavljena je Odluka o protuepidemijskim mjerama u vezi održavanja javnih događanja, okupljanja i manifestacija na području Grada Varaždina za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 su koja uključuje mjere za održavanje manifestacija i predizborne kampanje. U Odluci stoji da svi koji na javnoj površini planiraju organizirati bilo kakve događaje moraju podnijeti zahtjev i dobiti prethodno odobrenje Stožera civilne zaštite Grada Varaždina. Također, određene su lokacije za održavanje Ljeta u Varaždinu i ostalih manifestacija te lokacije za predizborne štandove.

Gradonačelnik je izvijestio kako će se održati tradicionalne varaždinske manifestacije: „Što se tiče samih manifestacija u gradu, mogu pohvaliti građane Varaždina da su se u cijelom ovom razdoblju trajanja mjera ponašali odgovorno, zrelo, nismo imali nikakvih epidemioloških ekscesa u gradu. Ponašanje Varaždinaca nam ipak daje za pravo za očekivati da se veće manifestacije poput Špancirfesta, Baroknih večeri i druge manifestacije koje su bile planirane, mogu održati. I dalje pozivam građane da se drže preporuka, da paze na sebe i svoje bližnje i ostale sugrađane. Manifestacije će biti u manjem opsegu od onakvih na kakve smo navikli, jeftinije, s obzirom na današnju gospodarsku sliku s manje sredstava, ali nastojat ćemo opet pronaći za svakoga ponešto. Bit će i koncerata i predstava i uličnih performera za sve dobne skupine.“ – rekao je gradonačelnik.