03. srpanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik potpisao Okvirni sporazum za izvođenje radova na novoj Gradskoj knjižnici

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u srijedu je u kući Ritz na Franjevačkom trgu, zajedno s predstavnicima zajednice ponuditelja, Darka Vargu iz Mepro d.o.o. i Velimira Samobora iz Singra d.o.o., potpisao Okvirni sporazum za izvođenje radova na rekonstrukciji i prenamjeni bivše Varteksove robne kuće u Gradsku knjižnicu i čitaonicu.

Potpisivanju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović”, Mario Šoštarić.

„Nakon 180 godina, varaždinska Gradska knjižnica, prva gradska knjižnica i čitaonica uopće u ovom dijelu svijeta, konačno dobiva svoje prostorije. Oni su do sada bili podstanari u kazalištu, što naravno stvara određene poteškoće, ne samo u materijalnom smislu adekvatnih prostorija, nego i u stručnom smislu“ – rekao je gradonačelnik.

Knjižnica će se sa sadašnjih 700 m2 proširiti na 2100 m2 prostora, dakle tri puta više nego što je do sada koristila, a prema riječima gradonačelnika, time se otvara mogućnost da postane, ne samo regionalna, već i sveučilišna knjižnica, s obzirom da u Varaždinu djeluje nekoliko sveučilišta, te će se o tome i pregovarati s ministarstvom.

„Građani Varaždina dobit će u samom središtu grada jednu reprezentativnu kulturnu ustanovu koja je na neki način i dio identiteta ovog grada. Riječ je o vrlo zahtjevnom objektu jer danas postoje strogi standardi kad su u pitanju knjižnice, od toga kako trebaju izgledati podovi, do toga kako se trebaju hladiti i grijati prostorije, pa čak i kako treba padati svjetlost kad netko čita knjigu u čitaonici i svi ti standardi moraju biti zadovoljeni. Kuća Ritz je inače jedan od simbola grada, spomenik kulture, upravo zato što čuva na sebi sva stilska obilježja - gotiku, renesansu i barok i jako je bitna za čuvanje upravo tih povijesnih slojeva grada. Stvarno sam sretan da su ova gradska vlast i ovo gradsko vijeće uspjeli u nakani da knjižnicu konačno smjestimo i da to bude baš u ovoj zgradi“ – ističe gradonačelnik.

Rok izvođenja radova je dvije godine, no izvođači su se neformalno obvezali da će do Dana Grada Varaždina iduće godine sve biti gotovo. Vrijednost cijelog projekta je 12.5 milijuna kuna, a u financiranju sudjeluje i Ministarstvo kulture: „Od Ministarstva kulture dobili smo 2 milijuna kuna za ovu godinu. Naravno, očekujemo to i za iduću godinu. S obzirom da će se financijska konstrukcija rastegnuti i na 2021., očekujemo da i za tu godinu podmire veći dio obveza koje su nama potrebne za uređenje. Radi zahtjevnosti i složenosti pravilnika oko današnjih potreba knjižnice, cijena je nešto viša nego što smo planirali, međutim kad se već ide u ovakav projekt, onda ga stvarno treba napraviti po svim standardima koje danas nalaže Europa“ – zaključio je gradonačelnik.