20. kolovoz 2018. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik ponosan na građane zbog sustavnog i odgovornog selektiranja otpada

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je na lokaciji pretovarne stanice u Poljani Biškupečkoj održao konferenciju za novinare na kojoj su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, savjetnik Uprave Čistoće Robert Briški i voditelj Službe za održivo gospodarenje otpadom Franjo Rajner.

Pretovarna stanica služi za pretovar i obradu miješanog komunalnog, odnosno neopasnog otpada koji se skuplja kao reciklabilni otpad, a na ovom mjestu će se također dograditi reciklažno dvorište čime će Grad Varaždin ispuniti zakonom propisane obveze o dva reciklažna dvorišta prema broju domaćinstava.

„Ova lokacija, koja je najudaljenija od naseljenih mjesta, bit će pretovarna stanica i novo reciklažno dvorište s obzirom na to da je Čistoća preuzela koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada na idućih 5 godina. Ovdje se otpad neće skladištiti niti zadržavati. Želim pohvaliti sve naše sugrađane i sa zadovoljstvom vas izvijestiti da se samo u mjesec dana primjene nove uredbe, udio mase miješanog komunalnog otpada u Gradu Varaždinu smanjio za 30 posto te smo s 850 tona došli na 500 tona miješanog komunalnog otpada. Varaždinci su dokazali kako se sustavno i odgovorno odlaže i selektira otpad i izrazito smo zadovoljni s prvim mjesecom primjene. Poučeni iskustvom i suradnjom s građanima koji su se žalili, odlučili smo da se u ljetnim mjesecima bio otpad odvozi dva puta tjedno umjesto dosadašnjih jednom tjedno i moram naglasiti da Čistoća neće fakturirati bio otpad za mjesec srpanj i kolovoz. Još jednom zahvaljujem svim Varaždincima i Varaždinkama na ekološkoj i zreloj građanskoj osviještenosti. Siguran sam da ćemo prema sadašnjim pokazateljima biti rekorderi u Republici Hrvatskoj“, izjavio je gradonačelnik.  

Zamjenik Zlatan Avar ispričao je novinarima malo više o novostima za roditelje s malom djecom koja koriste pelene, osobama koje pate od inkontinencije i osobama s posebnim potrebama: „Grad Varaždin će svim roditeljima s djecom do 2 godine starosti podijeliti nove kante s ljubičastim poklopcem za odlaganje pelena te im ovu uslugu Čistoća neće naplaćivati već će to sufinancirati Grad Varaždin. Pelene se tako više neće odlagati u miješani komunalni otpad. U mjeru sufinanciranja ne ulaze domovi za starije osobe kojima je to medicinski otpad. Kanta s ljubičastim poklopcem praznit će se jednom tjedno.“