11. rujan 2018. | Autor: Dražen Dretar

Gradonačelnik pohvalio Varaždince za prikupljanje bio-otpada

Varaždinu je počela podjela kanti za prikupljanje bio-otpada. Građanima koji su izjavili da žele kante  radnici Čistoće na kućni prag dostavljaju kante, a njima se u obilasku u utorak priključio gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok sa svojim zamjenikom Zlatanom Avarom i novinarima.

Svi oni koji su Čistoći dostavili potpisanu izjavu dobit će sljedećih dana kante sa smeđim poklopcem. U Varaždin je stiglo prvih tisuću komada, a naručene su dovoljne količine. Osim toga, naknadno će još jednom biti  upitani oni koji iz nekog razloga nisu vratili ispunjenu izjavu, pa će se i njima u dogledno vrijeme podijeliti kante ukoliko  zatraže.

Gradonačelnik  Čehok tom je prigodom izjavio: Važno je reći da smo i ovaj mjesec za 30 posto smanjili količinu miješanog komunalnog otpada. Dakle trend se nastavlja već više mjeseci. Očito je da su građani shvatili i ozbiljno počeli odvajati otpad pa sada imamo dnevno oko 5 tona bio-otpada. To je prilično dobar rezultat i znači da građani vrlo zdušno i disciplinirano te s visokom razinom ekološke svijesti odvajaju otpad.

Gradonačelnik je najavio da će sljedeći tjedan uputiti javni poziv kako bi se javili oni građani kojima je potrebna kanta za prikupljanje pelena. Kad se prikupe potpisane izjave, u roku od mjesec dana građani mogu očekivati da će im se podijeliti besplatne kante. Također, gradonačelnik je istaknuo da će stanari onih zgrada koje su provele postupak usuglašavanja, prikupile potpise i dogovorile se moći prijeći na obračun po članu domaćinstva. Građani samo moraju izraziti želju i potpisati se da žele prijeći na obračun po članu domaćinstva – istaknuo je gradonačelnik Čehok. Nekoliko zgrada koje su već provele postupak pokazuju da je takav model obračuna moguć. U nastavku je najavio postavljanje kaveza, odnosno ograda i zaštićenih kontejnera kako bi se spriječilo nepropisno odlaganje ili razvlačenje smeća. Sljedećeg tjedna, najavio je gradonačelnik, uvest će se eko-patrola sastavljena od djelatnika Čistoće i komunalnog redarstva koja će u obilasku grada detektirati na kojim lokacijama se rasipa otpad, pogrešno razvrstava ili gdje se ostavlja nered nakon prekapanja po kontejnerima.  Eko-patrola upozoravat će građane da to ne čine, a do kraja godine edukacija će biti još pojačana zahvaljujući projektu za koji su odobrena sredstva iz eu-fonda. Prema navedenim podacima Varaždin je u samo dva mjeseca došao u sam vrh hrvatskih gradova po količinama prikupljenog bio-otpada pa je gradonačelnik iskoristio priliku i pohvalio svoje sugrađane.