12. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik podržao žene poduzetnice na konferenciji „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je prisustvovao konferenciji „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji“ koja se održala u Županijskoj palači Varaždinske županije.

Konferenciju su u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije organizirali Varaždinska županija i LALS MEDIA d.o.o., a inicijatorica je Marijana Sopek, direktorica tvrtke LALS MEDIA i vlasnica portala Sjever.hr. Suorganizatori konferencije su Obrtnička komora Varaždinske županije i HGK Županijska komora Varaždin, a partneri Međimursko veleučilište Čakovec i Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Događanje su podržale i saborske zastupnice Barbara Antolić Vupora, Nadica Dreven Budinski, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep i brojne obrtnice, poduzetnice, vlasnice OPG-ova, ravnateljice ustanova, direktorice varaždinskih tvrtki. Sudionice su imale priliku sudjelovati na različitim tematskim panelima usmjerenim u budućnost žena u poduzetništvu i biznisu.

Sudionicama konferencije obratio se i gradonačelnik Neven Bosilj: „Biti poduzetnik danas nije lako. Nije lako čak ni muškarcima jer imamo nasljeđe još od 91'. godine kad poduzetništvo nije bilo baš najbolje percipirano u društvu stoga i danas postoji ta nekakva stigma. Također, poduzetništvo nosi rizik pa se time i manji broj ljudi odlučuje na takve životne izazove. Biti žena poduzetnik je sigurno još i teže jer smo nažalost mi još uvijek patrijarhalno društvo i jer se očekuje da žene obavljaju i sve kućanske poslove i brinu o kućanstvu. Ja svojim primjerom rušim ove predrasude i uvijek ističem kako kod kuće obavljam sve kućanske poslove.“ – rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako muškarci još uvijek drže većinu upravljačkih pozicija u cijeloj Europskoj uniji, ali u Gradu Varaždinu to su žene: „Prema istraživanjima, u Europi je 52 posto žena, dakle više nego muškaraca, a žene poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u Europskoj uniji. Većinom su na upravljačkim pozicijama muškarci. No, veseli me reći da su u Gradu Varaždinu od pet pročelnika, četiri žene, a isto tako su u našim javnim ustanovama i tvrtkama na direktorskim pozicijama većinom žene. Vjerujem da će današnja konferencija koja okuplja impozantan broj sudionica, iznjedriti određene zaključke koje će i Grad Varaždin prihvatiti te ih pokušati implementirati u svoj proračun s ciljem da našim sugrađankama olakšamo ulazak i opstanak u poduzetničkim vodama. Moram istaknuti kako sam već tražio od našeg Upravnog odjela za gospodarstvo da u pripremi proračuna za sljedeću godinu osmisle posebnu liniju subvencioniranja za žene poduzetnice i rado ćemo prihvatiti ideje i s vaše konferencije.“ – najavio je gradonačelnik Neven Bosilj.