10. listopad 2020. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik podržao humanitarnu manifestaciju i počastio građane klipičima

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar u subotu su podržali humanitarnu manifestaciju „Umjetnici svome gradu“ koja se u organizaciji Gradske tržnice i Zaklade solidarnosti Grada Varaždina održala na varaždinskom placu.

Desetak varaždinskih likovnih umjetnika izložilo je svoja djela, a prihod od prodaje namijenjen je liječenju Karla Keretića, dječaka koji se liječi u inozemstvu zbog teških komplikacija nakon poroda.

Uz humanitarnu manifestaciju, gradonačelnik je u ime Grada Varaždina građanima podijelio varaždinske klipiče. Europska komisija je objavila da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. To popularno pecivo upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog porijekla te je zaštićeno na području cijele Europske unije.

„Naši slikari poklonit će sav prikupljen prihod za liječenje malenog Karla, a mi smo odlučili građanima podijeliti varaždinske klipiče koji su evo postali zaštićeni europski proizvod. Ima jako puno europskih zaštićenim proizvoda, ali ni jedan grad nema proizvod koji smo zaštitili nakon što mu je već napravljen spomenik. Varaždinci imaju i spomenik varaždinskom klipiču kraj našeg placa, a vidite i sami po reakcijama građana da im je drago što je taj proizvod sad i zaštićen. Grad Varaždin i cijela ova regija sad ima nekoliko zaštićenih proizvoda. Cilj nam je da u narednih pet godina podignemo Varaždin kao gastropolis i da sve naše domaće proizvode izložimo na gastronomskoj karti. Ovo je dobar početak.“ – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.