02. travanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik otvorio znanstvenu konferenciju u Varaždinu „Etika, bioetika i sport“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je otvorio 3. Međunarodnu znanstvenu konferenciju „Etika, bioetika i sport“ koja se 1. i 2. travnja održava u Zagrebu i Varaždinu.

Organizatori konferencije su Znanstveno istraživački odbor za bioetiku i sport Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatsko filozofsko društvo i Hrvatsko bioetičko društvo, a idejni začetnik, inicijator i organizator je Varaždinac doc.dr.sc. Matija Mato Škerbić s Fakulteta hrvatskih studija.

„Čast mi je što vas mogu pozdraviti u Varaždinu na 3. Međunarodnoj konferenciji „Etika, bioetika i sport“. Varaždin je grad koji, ponosno mogu reći, objedinjuje sport i znanje. To je sportsko središte sjeverozapadne Hrvatske, gdje podržavamo i potičemo naše sportaše u svakom smislu, slavimo njihov uspjeh, organiziramo i ugošćujemo sve sportske evente i natjecanja. Također, Varaždin se profilira kao sveučilišni grad, grad znanja, u koji pristižu studenti iz cijele Hrvatske kako bi primili najbolje obrazovanje i razvijali se u znanstvenom smislu. Vjerujem da će ova konferencija potaknuti dijalog iz znanstvenog polja etike i bioetike sporta u Hrvatskoj i šire. Također, nadam se da ćete imati nešto vremena da upoznate naš prekrasan grad i uživate u njemu. Želim vam ugodan boravak u Varaždinu.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj u svom pozdravnom govoru.

Dvodnevna konferencija okuplja istaknute regionalne znanstvenike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine zajedno s nekim od najutjecajnijih svjetskih autoriteta u ovom području, uz podršku međunarodno priznatih znanstvenika. Ovogodišnji popis sudionika čine: Edin Branković iz Bosne i Hercegovine, Lev Kreft, Milan Hosta i Jernej Pisk iz Slovenije, Miloš Marković i Sandra Radenović iz Srbije, Morana Brkljačić, Bruno Ćurko, Igor Eterović, Ivica Kelam, Anđelo Maly, Ana Maskalan, Petra Korać, Matija Mato Škerbić i Ivana Zagorac iz Hrvatske, Sandra Meeuwsen sa Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu (Nizozemska), mladi brazilski znanstvenik Marcus Campos sa Sveučilišta Leuven u Belgiji, Robert  Scott Kretchmar s Pennsylvania State University (SAD), Sigmund Loland s Norwegian School of Sport Sciences u Oslu (Norveška) i Jim Parry sa Sveučilišta Leeds (UK) i Karlovog sveučilišta u Pragu (Češka).