15. ožujak 2019. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik otvorio V. Regionalni simpozij „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je prisustvovao V. Regionalnom simpoziju povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada na temu „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“ koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Organizatori simpozija su Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije u suradnji s Društvom socijalnih radnika Međimurske županije i Krapinsko-zagorske županije te Udrugom socijalnih radnika Koprivničko-križevačke županije.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u ožujku. Cilj održavanja regionalnog simpozija je poticanje na razmišljanje o kvaliteti suradnje među stručnjacima koja je zapravo pretpostavka za bolju suradnju s građanima i korisnicima socijalnih usluga.

Gradonačelnik se svim sudionicima simpozija obratio prigodnim riječima i zaželio im sretan Svjetski dan socijalnog rada: „Korijen ideje skrbi u našoj kulturi i civilizaciji jest da ona nikog ne zaobilazi. Skrb jest sloboda, a sloboda jest skrb. Sloboda nije anarhija i nije samodostatnost nego način da živimo s drugima. Važno je uvijek iznova osvijestiti da ljudski odnosi zapravo znače zajednički služiti jedni drugima. U našim društvenim okolnostima to je još teže zato što naš sustav nije demokratski sustav u pravom smislu riječi. Demokracija je, kao što je to davno rekao Platon, upravo to da svatko radi svoj posao najbolje što zna. Međutim, kada svoj posao ne rade pojedinci ili cijelo društvo, onda se dogodi to da postane kriv isključivo onaj koji ga jedini radi jer nitko drugi ne čini i ne djeluje onako kako bi trebao. Neka nas to potakne da radimo što je moguće više u skladu sa svojom profesionalnom etikom i unutarnjim shvaćanjem svoje profesije.“