29. svibanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik otvorio redizajniran Trg tradicijskih obrta

Gradonačelnik Ivan Čehok u petak je sa zamjenicom Sandrom Malenicom prisustvovao otvorenju redizajniranog Trga tradicijskih obrta.

Trg tradicijskih obrta dobio je novi izgled. 18 godina stare i dotrajale izlagačko prodajne kućice zamijenjene su novim, a uz uređen zid Trga na jesen slijedi završno uređenje prostora Trga stablima i zelenilom. Uz troje dosadašnjih izlagača, klobučara, kovača i pčelara, na Trgu će svoje proizvode i vještine predstavljati i dva nova korisnika - art keramičarka i obućar.

„Drago mi je da smo obnovili ovaj prekrasan prostor za koji nismo ni znali i otkrili smo ga kad smo obnavljali Uršulinsku ulicu. Tada se javila ideja da se preseli Trg tradicijskih obrta ovdje, a mislim da s novim kućicama i novim izgledom sad imamo ovdje i jednu novinu u gradu. Tradicija je korijen koji morate stalno iznova njegovati, ali ne zato da bi bili uvijek isti plodovi nego da bi to stablo koje izvire i raste iz tradicije bilo još razgranatije. Dakle, ne treba se strogo držati tradicije nego je treba uvijek iznova obnavljati. Mislim da je ovo jedan način da imamo novi pomak u prostoru u gradu Varaždinu. Nemam ništa protiv onih kojima se ovo ne sviđa ili one koji misle da bi moglo biti drukčije, o ukusima se ne raspravlja. Ali, ovo je projektno rješenje koje stvarno omogućuje da građani mogu vidjeti, mogu pristupiti i mogu doći do obrta. Nije toliko smisao samo u izgledu kućica koliko u onome što obrtnici nude. Tradicija obrtništva u Varaždinu još je uvijek živa, unatoč svemu što se dogodilo i gospodarskim krizama, obrtništvo u gradu Varaždinu je opstalo, a vjerujem da će jednako tako opstati i ovaj Trg tradicijskih obrta. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu.“ – rekao je gradonačelnik prilikom otvorenja.

U prvoj fazi uređenja Trga tradicijskih obrta izrađeno je pet novih izlagačko prodajnih kućica, a u narednom će razdoblju biti napravljene i tende za zaštitu od sunca i kiše, za svaku kućicu.

Trg tradicijskih obrta mali je obol tradiciji i stoljetnoj povezanosti grada Varaždina i obrtnika koji su oduvijek bili nositelji gotovo svih segmenata života grada, te je njegujući i prezentirajući tradicijsku baštinu kroz svoje 18-to godišnje djelovanje postao nezaobilazna turistička lokacija, a vjerujemo da će u novom ruhu privlačiti još veći broj posjetitelja.

Trg tradicijskih obrta, Turistička je zajednica grada Varaždina u suradnji s Gradom Varaždinom, osmislila i pokrenula 2002. godine, tada kao novitet u Hrvatskoj, s ciljem razvoja sadržaja i ponude na području povijesne jezgre grada, povećanja turističke atraktivnosti jezgre te povećanja turističke potrošnje, kao i promocije tradicije varaždinskog obrtništva i očuvanja tradicijskih vrijednosti Varaždina.