15. svibanj 2015.

GRADONAČELNIK OTVORIO IZLOŽBU O BARBARI CELJSKOJ

barbara celjska

15.05.2015. - Gradonačelnik Goran Habuš otvorio je jučer u Palači Herzer u Varaždinu zložbu „ABC Arhivska Barbara Celjska“ . Riječ je o gostujućoj izložbi Zgodovinskog arhiva Celje i Pokrajinskog muzeja Celje kojom se obilježava 600 godina od krunidbe Barbare Celjske za caricu Svetog Rimskog Carstva. Suorganizatori izložbe su Državni arhiv u Varaždinu i Gradski muzej u Varaždinu.

„Zahvaljujem svima koji su nam omogućili ovu izložbu u Gradu Varaždinu  i omogućili nam da saznamo nešto o Barbari Celjskoj  i ovo je samo jedan dodatni most našoj suradnji koji vodi prema autoputu međusobnih odnosa“ – istaknuo je gradonačelnik prilikom otvorenja izložbe. Uz gradonačelnika na izložbi su govorili i Miran Bojanić Morandini, ravnatelj GMV, Barbara Antolić Vupora, dopredsjednica Slovenskog kulturnog društva Nagelj, Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu i dr. Aleksander Žižek, autor izložbe iz Zgodovinskog arhiva Celje .
Nakon proglašenja izložbe otvorenom predavanje o Barbari Celjskoj održala je mag. Rolanda Fugger Germadnik  muzejska savjetnica iz Pokrajinskog muzeja Celje, a u sklopu  ovog programa u subotu, 16. svibnja 2015 s početkom u 11 sati, održat će se uprizorenje crtica iz života Barbare Celjske u izvedbi Glumačke družine „Nagelj“ u GMV u dvorištu Starog grada.