17. siječanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik održao sastanak u vezi parkirališta u Prešernovoj

Gradonačelnik Ivan Čehok u srijedu je uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Robertom Krajcerom, u sportskoj dvorani 2. osnovne škole održao sastanak sa stanarima zgrada koji koriste parkiralište između Zagrebačke i Prešernove ulice. 

Grad Varaždin želi izaći u susret stanarima predmetnih zgrada koji se već godinama žale na činjenicu da na tom parkiralištu nemaju gdje parkirati. Naime, parkiralište, uz stanare okolnih zgrada, koriste brojni drugi građani s obzirom na to da je ono besplatno i vrlo blizu samom centru grada. Tako stanari okolnih zgrada u određene dijelove dana teško dolaze do slobodnih mjesta. S tim problemom obratili su se gradonačelniku sakupljanjem potpisa, odnosno peticijom putem Mjesnog odbora. 

Gradonačelnik je građanima iznio prijedlog prema kojem bi se parkiralište proširilo za dodatnih 40 parkiranih mjesta i uvelo pod naplatu, a stanarima bi se omogućile povlaštene karte. S obzirom na to da se troškovi održavanja tako velikog parkirališta s više od 200 parkiranih mjesta procjenjuju na iznos između 80 i 100 tisuća kuna, stanari bi karte mjesečno plaćali 50-ak kuna. "Ako ovo javno parkiralište pretvaramo u određeni zaštićeni oblik parkirališta na kojem stanari imaju prednost, Grad to mora održavati i za to su potrebna određena sredstva te bi građani participirali s mjesečnim iznosom od oko 50 kuna. Druga mogućnost je da parkiralište samo dodatno proširimo, ali da ono i dalje ostane otvoreno za sve građane", objasnio je gradonačelnik.  

Na kraju sastanka, prihvaćena je ideja da se parkiralište proširi i stavi pod naplatu za stanare okolnih zgrada, a svi detalji bit će objavljeni na web stranici Grada Varaždina. 

Gradonačelnik je sastanak rezimirao i predstavnicima medija: "Pozvali smo javno sve stanare koji žele na bilo koji način sudjelovati u današnjoj raspravi. Jedina mogućnost, budući da je riječ o javnom parkiralištu za koje građani žele da se rezervira za njih, jest da za to plaćaju određeni mjesečni iznos čime bi pokrivali troškove održavanja. Postoji mogućnost dogradnje, odnosno proširenja parkinga, što treba građevinske izvesti. Kada ćemo sve uvjete zadovoljiti, stanare ćemo obavijestiti i tražiti od njih da se očituju žele li sudjelovati u ovakvoj vrsti naplate parkirališta te o daljnjim koracima. Gradsko vijeće može to parkiralište staviti pod određeni režim naplate, ali prvo moramo utvrditi koji su sve uvjeti za to. Nažalost, građani u ovom području grada imaju konstantnu brigu o tome gdje će parkirati svoj automobil i preko dana ne mogu nigdje u blizini svojih stanova ostaviti automobile. Grad tu mora nešto poduzeti."