10. lipanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik održao konferenciju o zatečenom stanju u Gradu Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u četvrtak su održali tematsku konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na zatečeno stanje po preuzimanju izvršnih ovlasti, financijskoj situaciji i obvezama Grada Varaždina.

„Na računu Grada Varaždina trenutno je stanje 25 milijuna kuna, a dospjele obveze su 23 milijuna kuna i taj dio je relativno pod kontrolom. Na internetskoj stranici Grada Varaždina danas će biti objavljen dokument o kreditnim zaduženjima Grada, što je popriličan iznos jer smo zaduženi oko 139 milijuna kuna kroz sljedećih deset godina. U dokumentu će se točno vidjeti za što smo zaduženi i kakav je godišnji plan otplate.“ – rekao je gradonačelnik.

Najavio je angažiranje vanjske revizijske tvrtke koja će ustanoviti sve financijske aspekte poslovanja kako bi bili sigurni u trenutno stanje.

„U ugovoru s Arenom Varaždin, odnosno TP Drava, ustanovljeno je da od travnja 2020. godine do svibnja 2021. godine - kad su plaćene dvije redovne rate, Grad Varaždin nije izvršavao svoje obveze. Država je obveze izvršavala i plaćala 50 posto, a Grad Varaždin je račun koji je iznosio više od 3 milijuna kuna plaćao samo 2 milijuna kuna, jednostrano, bez dogovora s partnerom s druge strane. Tako imamo dubiozu koja sa zateznim kamatama iznosi oko 13 milijuna kuna."

Na pitanje kako će riješiti nastalu situaciju gradonačelnik je izvijestio kako se temeljem analize koju je dobio može krenuti u pregovore za manjom ratom otplate, ali za to mora biti potpisan ugovor: „To se ne može provesti na jednostrani način. Postoje argumenti s kojima ćemo pristupiti pregovorima o smanjenju i vjerujem da ćemo smanjiti zakupninu za Arenu Varaždin, no ostaje nam ova dubioza koju ćemo morati vratiti. Već smo pokrenuli pregovore s Max Bögl – Tehnobeton i taj iznos moramo vratiti i pokriti u sljedećih dvanaest mjeseci.“

„Znao sam da je kreditno zaduženje takvo jer sam znao da smo se zaduživali za 2., 5. i 6. osnovnu školu, za kupnju Kuće Ritz, da smo izdali municipalne obveznice. Sad smo raspisali da se za tih 39 milijuna točno vidi koju godinu tko mora vraćati. Onaj tko će biti na vlasti za 7 godina će imati i po dvadesetak milijuna kuna obveza koje nasljeđujemo od prethodne vlasti. Grad Varaždin je srednje zadužen. Nismo još uvijek prezaduženi, možemo kreditno se zaduživati za neke kapitalne projekte i to ćemo sigurno raditi jer moramo funkcionirati.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Kreditna zaduženja Grada Varaždina