01. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik nazočio konferenciji „Hrvatska kao dio eurozone“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u utorak je nazočio koferenciji „Hrvatska kao dio eurozone“ koja se u organizaciji Večernjeg lista i varaždinske tvrtke Vindija održala u Hotelu Turist.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić održao je za sudionike konferencije prezentaciju na temu „Tehnički i gospodarski aspekti uvođenja eura“, a zatim se održao panel na kojem su uz ministra Marića sudjelovali predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač, predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck te poslovni i financijski analitičar Andrej Grubišić. Panelisti su podijelili svoja razmišljanja o tome što eurozona donosi hrvatskom gospodarstvu.

Name, Hrvatska će 1. siječnja 2023. godine zamijeniti kunu za jedinstvenu europsku valutu euro te tako desetu godišnjicu punopravnog članstva u EU dočekati kao članica eurozone. Iako odustajanje od nacionalne valute sa sobom donosi određene ekonomske rizike, prelazak na euro otvara niz gospodarskih benefita. Punu potporu ulasku Hrvatske u eurozonu dale su ključne institucije – Europska komisija, Europska centralna banka i Eurogrupa, koju čine sve članice eurozone.