26. travanj 2016. | Autor: [email protected]

Gradonačelnik kod ministra kulture

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović sastao se u ponedjeljak, 25. travnja 2016. godine, s izaslanstvom grada Varaždina, u kojem su bili gradonačelnik Goran Habuš, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Mario Šoštarić, intendantica Hrvatskoga  narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević i ravnatelj Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini.

Izaslanstvo je izvijestilo ministra o projektu izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović'' i adaptaciji zgrade žitnice za potrebe Gradskog muzeja. Ministar kulture najavio je financiranje svih kapitalnih kulturnih projekata u gradu Varaždinu.

„Najvažnija tema zbog koje smo i tražili taj sastanak je izgradnja nove knjižnice i traženje rješenja za knjižnicu. Vraćamo se naime onom rješenju koje smo i ranije imali na papiru, a to je vila Oršić sa dogradnjom prema novom kampusu FOIa s kojim je u suradnji i odrađen projekt. Vrijednost projekta je oko 40 miliona kuna te smo u ovom trenutku tražili od ministarstva da nam se financira projektna dokumentacija u iznosu od oko 250 tisuća kuna te da zajedno iznađemo načine na koje fondove se prijaviti za sredstva potrebna za samu izgradnju. Drugo, tražili smo i sufinanciranje u iznosu od 180 tisuća kuna za prijavu na međunarodni projekt iduće godine za renoviranje pozornice u HNK kao i o mogućnosti nastavka sufinanciranja uređenja Koncertne dvorane. Naposljetku, ono što me posebno veseli, došli smo lobirati i za preseljenje Državnog arhiva kako bi se za potrebe Gradskog muzeja oslobodila Žitnica koju preko sedamdeset godina koristi Državni arhiv u Varaždinu, a želja nam je da se u njoj uredi etno postav Gradskog muzeja. Time bi se riješili dobar dio smještajne problematike varaždinske kulture na idućih 25 godina. Mislim da smo se kvalitetno predstavili ministru te možemo očekivati da će nas Ministarstvo kulture pratiti u tim projektima.“ – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.