11. rujan 2021. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske otvorio Međunarodni festival čipke

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u petak je kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u Pavlinskom samostanu u Lepoglavi otvorio 25. Međunarodni festival čipke.

Svečanom otvorenju nazočila je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan te brojni ugledni uzvanici. Ovogodišnja zemlja partner festivala je Mađarska koja također predstavlja čipke iz osam svojih najpoznatijih čipkarskih središta, ali i gastronomiju te narodne plesove. Tu su i brojni izlagači iz Hrvatske i inozemstva, a posjetitelji mogu vidjeti i radove dječjih čipkarskih udruga.

„Ove godine obilježavamo 25 godina festivala lepoglavske čipke, stoga želim zahvaliti Gradu Lepoglavi, na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem što smo danas ovdje na manifestaciji koja pridonosi očuvanju kulture i tradicije, na festivalu koji je pridonio uvrštavanju lepoglavske čipke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva  te da kao jedna od najljepših čipki na svijetu svjedoči neprocjenjivom bogatstvu koje su prije više od 1400 godina Pavlini donijeli na ove prostore.“ – rekao je gradonačelnik.  

Istaknuo je kako su nam za očuvanje naše tradicijske kulture potrebne upravo ovakve manifestacije koje će nas uvijek podsjećati tko smo i što smo, podsjećati kako je poznavanje i uvažavanje vlastite tradicije preduvjet opstanka svakog naroda, najčvršći i jedini pravi temelj na kojemu treba graditi budućnost.

Naglasio je kako je Grad Varaždin trajni i vjerni grad prijatelj manifestacije te uputio čestitke organizatorima uz želju da Međunarodni festival čipke i ubuduće svjedoči vitalnosti naše tradicijske baštine te pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Lepoglave, ali i čitave Hrvatske.