03. veljača 2020. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Ivan Čehok: „Doći ćemo do integralnog rješenja svih sporova i zbrinuti bale“

U ponedjeljak se u Gradskoj vijećnici održao 21. javni kolegij gradonačelnika Grada Varaždina. Gradonačelnik Ivan Čehok je uz svoju zamjenicu Sandru Malenicu i pročelnike nadležnih upravnih odjela informirao medije o aktualnostima u radu gradske uprave.

Na samom početku kolegija, gradonačelnik se osvrnuo na temu izdavanja obveznica o kojima će Gradsko vijeće Grada Varaždina odlučivati na nadolazećoj sjednici: „Prvo treba donijeti proračun, pa zatražiti od banke obvezujuću ponudu, a to ćemo napraviti ovaj tjedan, i zatim ćemo na sjednici Gradskog vijeća dati odluku da vijećnici odluče o konačnom modelu. Pokušavamo doći do integralnog rješenja svih sporova i konačnog početka zbrinjavanja bala. Znate da imamo dva ugovora, da imamo tužbe zbog bivše vlasti koja je krenula u sudske procese preko tristo milijuna kuna. To nikome nije ugodno, to opterećuje, no moramo sve te sporove raščistiti i krenuti u zbrinjavanje bala, što bi, prema onome što sada znamo, mogli postići do ljeta, a možda čak i prije, te tako osloboditi Brezje. U ovom trenutku imamo jednu multinacionalnu kompaniju koja bi kupila zemljište u Brezju, no čeka ugovor o zbrinjavanju bala. Građani to od nas očekuju, sudski sporovi traju već osam godina i još se nisu maknuli dalje od početka, a mi više nemamo vremena za čekanje. Nadam se da ćemo to staviti u obveznice, a ima i još nekoliko novih detalja. Pred nama je i odluka o Belim kipima, ako nam ih država prepusti, tamo bismo napravili centar za napuštene životinje, za što će također trebati nova sredstva koja ćemo staviti u obveznice, a već smo stavili dio za infrastrukturu. Taj prostor bismo cijeli uredili u prekrasnu rekreacijsko šetališnu zonu grada, a u starim hangarima napravili bismo sklonište kakvo danas nažalost ima malo koji grad u Hrvatskoj.“

Pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović izvijestio je kako će se u sklopu projekta PROMO provesti natjecanje kućanstava s područja grada Varaždina u razvrstavanju otpada. Kućanstva koja su u drugoj polovici 2019. godine proizvela najmanje miješanog komunalnog otpada i time najviše doprinijela uspješnom razvrstavanju otpada, za nagradu će dobiti poklon u obliku kišobrana s logotipom projekta PROMO, a obavijest o načinu preuzimanja nagrade bit će dostavljena uz mjesečni račun za odvoz otpada za siječanj 2020. godine. Time se želi zahvaliti građanima koji su primarnom selekcijom na kućnom pragu uložili najviše vlastitog truda i bitno doprinijeli rezultatima cijelog sustava gospodarenja otpadom. Pročelnik Bogović također je istaknuo kako je završen odabir izvođača za energetsku obnovu V. osnovne škole te da bi radovi trebali krenuti oko 1. svibnja ove godine.

Na kolegiju je bilo riječi o pomoći koju će Grad Varaždin uputiti Caritasu Varaždinske biskupije. Novčani iznos od 5 tisuća kuna donirat će se za kupnju vozila za prijevoz donirane hrane u Caritasovu kuhinju.

Završio je Natječaj za odabir udruge voditelja programa Centra za mlade, a još je uvijek u tijeku Javni poziv za programe za mlade koji je ove godine povećan na 90 tisuća kuna, te je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica pozvala da se javi što više onih koji rade s mladima.

„U Centru za mlade danas djeluje sedam udruga, uspjeli smo ih sve koordinirati, svi su na jednom mjestu, međusobno surađuju, napravili smo im i podrumski prostor. Danas stvarno mladi imaju za aktivnosti svojih udruga civilnoga društva, i za aktivnosti prema mladim ljudima, dovoljno prostora. Namijenjeno im je 90 tisuća kuna, natječaj je u tijeku i nadam se da će se javiti. Koliko vidite, ima i nekoliko kulturnih scena u gradu koje su većinom u gradskim objektima, ali ih rade privatnici iz glazbeno scenske, ugostiteljske djelatnosti – otvorena je Kulturana, događaji se organiziraju u Staroj vagi, na stadionu Sloboda, u Rogozu.“ – rekao je gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika prisustvovala je na programu otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci te je naglasila kako će Varaždin sudjelovati u projektu: „Rijeka i Varaždin imaju jako dobru suradnju i ponosna sam na to da smo, uz programe koji se održavaju u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture, jedini u Hrvatskoj uspjeli dislocirati jedan program. Riječ je o programu "Učionica" koji je jedan od najbolje ocijenjenih programa Europske prijestolnice kulture. To je edukativni program kojem je krajnji cilj dizanje kapaciteta. U razgovoru s Rijekom, koja je bila zadužena za izradu kurikuluma, primijetili smo da nam je možda najveći problem u gradu profesionalnost u produkcijskom smislu, od menadžmenta, financiranja, promocije, razvoja publike i uključivanja šireg građanstva. Nedavno nam je završen natječaj za odabir udruge voditelja Centra za mlade, odabrana je udruga V.U.K. s kojom ćemo aneksirati produkciju tog programa. Kroz veljaču očekujemo raspisivanje poziva, a cilj nam je da imamo 12-15 polaznika koji su zaista zainteresirani i motivirani da nauče nešto novo kako bi onda oni mogli biti novi nukleus i podići kapacitete na razini grada“ - rekla je zamjenica Sandra Malenica.

U završnoj je fazi i postupak za pedeset građana koji su dobili novac od Fonda za solarne panele: „Ni jedna gradska vlast nije toliko razgovarala i bila blizu građana kao mi, što vam potvrđuju i činjenice da je na javnom pozivu, primjerice za gradnju mikrosolara, od petsto prijavljenih u RH, odabrano pedeset Varaždinaca, dakle deset posto ukupnih hrvatskih kapaciteta. Građani su nas prepoznali, razgovaraju s nama, komuniciraju, i suradnja građana s gradskom vlasti nikada nije bila bolja, od udruga građana, mladih, poduzetnika, svih onih koji se javljaju na javne pozive, i tako će biti i dalje.“ – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok.