27. kolovoz 2023. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik i župan na Špancirfestu ugostili veleposlanika NR Kine

Veleposlanik Narodne Republike Kine NJ.E. Qi Qianjin boravio je danas u službenom posjetu Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

U Županijskoj palači Varaždinske županije ugostili su ga župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj te su održali radni sastanak. Na sastanku su, uz asistenta veleposlanika Wanga Hanlianga i prvu tajnicu u Veleposlanstvu Lihuu Zhao, prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zamjenica župana Silvija Zagorec, a uz njih saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora te glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović.

"Čast mi je što sam imao priliku posjetiti Varaždinsku županiju i Grad Varaždin te održati kvalitetan sastanak sa županom i gradonačelnikom. Složili smo se da ćemo raditi na nastavku suradnje na različitim područjima, na području infrastrukture, novih energija, zelene tranzicije, visokih tehnologija, obrazovanja i turizma. Naše Veleposlanstvo će uložiti velike napore da ojača suradnju na svim područjima. Pritom će prvi korak biti jačanje suradnje na području turizma i razmatranje mogućnosti kako privući kineske turiste u Hrvatsku te u Varaždinsku županiju, koja ima bogatu povijest i kulturu." – rekao je NJ.E. Qi Qianjin.  

Veleposlanik se rado odazvao pozivu gradonačelnika Grada Varaždina da posjeti 25. Špancirfest, a ujedno je to i prilika da se obnovi i pojača suradnja i prijateljstvo Varaždina s Kinom. 

"Ovogodišnji Špancirfest je mjesto susreta, pa tako i s našim prijateljima iz Kine. Jedna od tema bila je i kako obnoviti suradnju između prijateljskih gradova Varaždina i Wuhana, koja je prekinuta uslijed pandemije. Varaždinski Špancifest je festival uličnih umjetnika, po kojima je Kina poznata, pa vjerujem da ćemo u sljedećim godinama uspjeti dogovoriti gostovanje njihovih performera na našoj manifestaciji. Kina nam je, kao jedna od industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, izuzetno zanimljiva, primjerice za varaždinski aerodrom za koji već određeno vrijeme tražimo investitora. Tema i ideja ima puno te smo obostrano smo iskazali veliki interes za suradnjom." – rekao je gradonačelnik Bosilj.  

Veleposlanik je tijekom susreta naveo da se želi uspostaviti prijateljska suradnja između Varaždinske županije i kineske provincije Šan Xi.

"Veleposlanika Kine upoznali smo s područjem Varaždinske županije i Grada Varaždina, čime raspolažemo i što nudimo. Upoznali smo ga s našim gospodarstvom, poduzetničkim zonama i mogućnostima ulaganjima, pri čemu je poseban naglasak stavljen na moguću suradnju na području turizma, a uz to smo razgovarali i o suradnji na području obrazovanja, odnosno razmjene studenata. Vjerujem da ćemo nakon ovog prvog sastanka suradnju nastaviti razvijati u dobrom smjeru." – istaknuo je župan Stričak.

Nakon sastanka kineski veleposlanik i njegovi suradnici su u pratnji domaćina razgledali Posjetiteljski centar Varaždinske županije smješten u podrumu povijesne Županijske palače, gdje ih ugostio direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ, a potom su pod vodstvom direktorice TZ-a grada Varaždina Jelene Toth obišli i sam Špancirfest.