12. studeni 2021. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik i zamjenik primili predstavnike OPG Pocedulić

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković u petak su u Gradskoj vijećnici primili predstavnike Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Pocedulić, Tamaru Šabić i Daria Pocedulića.

OPG Pocedulić iz Gornjeg Kučana bavi se uzgojem heljde više od 20 godina, a njihova varaždinska heljda certificirana je i upisana na sortnu listu Republike Hrvatske. Procedura je trajala 7 godina. „Nije postojala nikakva sorta domaće heljde u Hrvatskoj i svi oni koji su htjeli sijati heljdu ili je uzgajati, nisu mogli pronaći domaće sjeme jer nije postojalo. U proces revitalizacije i priznavanja varaždinske heljde ušli smo u suradnji s Varaždinskom županijom, Agronomskim fakultetom i Ministarstvom poljoprivrede.“ – objasnila je Tamara Šabić.

Istaknula je kako se iz godine u godinu trude razvijati nove proizvode, proširiti ponudu, pa su tako njihovi krekeri od heljde 2020. godine ponijeli titulu najinovativnijeg proizvoda od Ministarstva poljoprivrede: „Krekeri od heljde koje proizvodimo jedini u Hrvatskoj, dobili su nagradu za najinovativniji hrvatski proizvod, a ocjenjivanje su provodili stručnjaci s Prehrambenog fakulteta, Agronomskog fakulteta i iz Ministarstva poljoprivrede.“

Građani će uskoro moći njihove proizvode kupiti i u njihovom vlastitom objektu u Gornjem Kučanu gdje će održavati i prezentacije. „U fazi smo završetka izgradnje objekta za prodaju, preradu i prezentaciju uzgoja varaždinske heljde. Surađivat ćemo s raznim udrugama, osnovnom školom, a vjerujemo da će se ostvariti i suradnja s turističkim zajednicama. Želja nam je da se glas o varaždinskoj heljdi proširi i da ona postane još zastupljenija prehrambena namirnica.“ – rekla je Tamara Šabić.

Gradonačelnik Neven Bosilj je čestitao predstavnicima OPG Pocedulić na upisu njihove heljde na sortnu listu Republike Hrvatske kao i na svim dosad osvojenim priznanjima. „Varaždinska heljda postala je čuvana sorta na nacionalnoj razini, a naši vrijedni proizvođači svojim su trudom i upornošću to i zavrijedili. Važno je da zajedno promoviramo takve domaće proizvode, da pomognemo našim proizvođačima kojima je danas izrazito teško opstati. Zato će OPG Pocedulić, kao i svi naši varaždinski proizvođači, u svojim aktivnostima imati punu podršku Grada Varaždina. Heljda je sada jedan od naših brendova, uz to što je izrazito ukusna i zdrava namirnica, a odlične reakcije imaju i turisti kad je kušaju u našim restoranima. Vjerujem da će im biti zanimljivo pogledati i prezentaciju uzgoja stoga se to mora iskoristiti i u našoj turističkoj ponudi.“ – rekao je gradonačelnik.