17. listopad 2023. | Autor: dd

Gradonačelnik i zamjenik obrazložili prijedloge novih poreza i vrijednosti komunalnog boda

Grad Varaždin će danas, u utorak 17. listopada 2023. godine na službenim mrežnim stranicama otvoriti javno savjetovanje o nacrtima pet odluka koje su vezane uz poreze i komunalne naknade. Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković su na konferenciji za novinare najavili i pojasnili nacrte odluka, a posebnu su pozornost posvetili Odluci o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak i Odluci o vrijednosti komunalnoga boda.

Gradonačelnik Neven Bosilj najavio je Odluku o porezima: Grad Varaždin će ovom odlukom o visini poreznih stopa omogućiti rast plaća 98 posto zaposlenih sugrađana. Porezne stope Grada Varaždina će biti 22 posto niža i 33 posto viša stopa. Primjerice, prosječna plaća koja iznosi oko 1500 eura bruto, što je oko 1056 eura neto će na godišnjoj razini za samca rasti za 37 eura, za osobu s jednim djetetom 177 eura, a sa olakšicom za dvoje djece 271 euro. Jedini kojima plaća neće rasti bit će samci s plaćom većom od 2500 eura. Najveći pad od stotinjak eura imat će oni s najvećim plaćama od 5 i više tisuća eura što možemo smatrati nekom vrstom socijalne mjere.

U nastavku je gradonačelnik pojasnio odnos države prema gradovima: Grad omogućuje rast plača,  a ne država ili županija. Država je prebacila lopticu gradu. U državi su odlučili povećati neoporezivi dio s 531 na 560 eura. Time će svaka jedinica lokalne samouprave pa i Grad Varaždin izgubiti 4 posto svojih prihoda. Nadalje, ukidanjem prireza Grad Varaždin gubi još 4 milijuna eura svojih prihoda. Kao kompenzacijsku mjeru Vlada je dala nekakve poticaje za vrtiće koji za Grad Varaždin iznose svega 390 tisuća eura. S jedne strane uzimaju 4 milijuna s druge strane dobivamo 390 tisuća. Grad Varaždin će i novim poreznim stopama, samo da se omogući rast plaća, izgubiti u proračunu više od milijun eura. Aktivno radimo na tome da u takvim okolnostima zatvorimo proračun koji ćemo poslati na savjetovanje s javnošću već u studenom mjesecu. – najavio je gradonačelnik Bosilj pobrojivši velike zatečene financijske obaveze Grada Varaždina poput još 10 godina plaćanja 4,8 milijuna eura za Arenu Varaždin te otplatu obveznica od 67 milijuna kuna.

Komentirajući poreznu reformu gradonačelnik je komentirao i položaj države: Država je odlučila da neće od sebe uzeti ništa! Njima su u prvoj polovici godine porasli proračunski prihodi za 30 posto, poticali su inflaciju u turističkoj sezoni jer je 20 posto od svakog računa išlo njima. Oni su zapravo „puni ko brod“,  a daju nam mrvice! Ukidaju nam prirez koji je bio zapravo dobra socijalna politika jer su oni s većim prihodima plaćali više, a oni s manjim prihodima manje. Sada će velika većima građana imati istu poreznu stopu od 22 posto što je meni apsolutno neprihvatljivo! – rekao je Bosilj podsjetivši da jedinice lokalne samouprave također financiraju profesionalne vatrogasce na način kako propisuje država pe će tako slijedeće godine u varaždinskom proračunu biti izdvojeno gotovo milijun eura. Napomenuo je da država propisuje i plaće odgojiteljicama u vrtićima, te dodao da ukupno 550 zaposlenih u sustavu grada, zaposlenih u vrtićima, vatrogastvu i ustanovama kulture prima plaću koja se alimentira iz općih prihoda. Objasnio je da od poreznih prihoda 74 posto ide gradu, 20 posto županiji koja će poreznom reformom samo od Grada Varaždina dobiti, „ni kriva ni dužna“ oko milijun eura više, a državi 6 posto. To se moglo riješiti na drugi način, reformom sustava poreza na dobit ili su nam mogli dati dio PDV-a. Da su nam dali samo 2 posto od PDV-a koji se ostvaruje na području Varaždina mi bismo mogli smanjivati porezne stope. Ovo što predlažemo je jedini mogući način kako će Grad Varaždin moći izdržati svoje financijske obaveze. – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković najavio je savjetovanje o Odluci o vrijednosti boda komunalne naknade čija je nova, predložena vrijednost 1 euro: Grad Varaždin nije dizao vrijednost komunalnog boda od 2018. godine. Tada se vrijednost povećala za 25 posto, u oporbi smo bili glasno protiv jer tada nije bilo inflacije ni drugih razloga za podizanje cijena za razliku od današnjih okolnosti. – naznačio je Marković nužnost povećanja vrijednosti boda komunalne naknade kako bi Grad Varaždin osigurao sredstva za sve komunalno-infrastrukturne projekte i kako bi se komunalni standard i komunalna infrastruktura doveli na razinu koju Varaždin zaslužuje.  Usporedio je i cijene radova na komunalnoj infrastrukturi koje su ponegdje porasle 50 pa do čak 100 posto u odnosu na 2018. godinu. Obrazložio je povećanje vrijednosti komunalnog boda također i službenim podacima o inflaciji koji se dodatno uvećavaju na troškovima radova na komunalnoj infrastrukturi. Varaždin je sa 6 kuna imao jednu od najmanjih vrijednosti komunalnog boda, a s povećanjem na 1 euro ostat će među najjeftinijima. Marković je to potkrijepio podacima vrijednosti bodova u različitim gradovima:  Zagreb 1,39 eura,  Rijeka 2,02 eura, Osijek 1,35 eura, Split 1,22 eura, Šibenik i Karlova 1,11 eura, a Koprivnica i Dubrovnik će kao i Varaždin imati  1 euro.

Nema nikakvih napuhavanja cijena. Ne želimo stvoriti situaciju da naši sugrađani to ne mogu platiti. Grad Varaždin kao jedan od najuređenijih gradova Hrvatske si ne može dozvoliti da mu komunalni standard padne ispod te razine. Nitko ne voli dizati cijene, to je nepopularna mjera. Ali moramo održavati komunalni standard, a cijene povećavati minimalno koliko je potrebno za održavanje standarda kojeg građani Varaždina žele. – zaključio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković iznijevši podatak da Varaždinu gravitira 51 tisuća vozila što je povećanje od 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

Tablica br. 1

 

Usporedna tablica gradova:

Varaždin prijedlog - bod = 1 EUR

 

 

Tablica br. 2

Vrijednost nekih radova unazad pet godina porasla je i do sto posto, što je vidljivo i u tablici.

 

 

Tablica br. 3

Izračun plaća po novim stopama poreza: