12. srpanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik u Gradskoj vijećnici u službeni posjet primio veleposlanika Države Izrael

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici primio izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj NJ. E. g. Ilana Mora te predsjednika Židovske općine Zagreb prof.dr.sc. Ognjena Krausa koji su boravili u Varaždinu povodom obilježavanja 80. godišnjice progona Židova.

„Drago mi je što sam danas imao priliku primiti veleposlanika Države Izrael koja je primjer i poticaj u segmentima pametnih gradova, energetske učinkovitosti te puno znanja i iskustva možemo prenijeti od njih. Postavili smo temeljni okvir suradnje koju ćemo detaljnije definirati prilikom sljedećih susreta. Također, volio bih naglasiti da, iako je prigoda ove posjete veleposlanika prvenstveno tužan događaj koji obilježavamo, obljetnica progona Židova, ovo je prilika da se nakon 80 godina javno kaže da se u ovom gradu dogodio jedan od najvećih zločina, kada je nacistička tvorevina NDH u dvije noći uništila zajednicu varaždinskih Židova koja je tada činila 10% stanovništva u gradu Varaždinu. Spomen pločom koja je danas postavljena želimo reći - nikad se ne ponovilo, ali i da nikad nećemo zaboraviti na taj tragičan događaj.“ – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo boravkom u Varaždinu i događajima koji se ovaj tjedan organiziraju povodom obljetnice. „Uvijek je lijepo posjetiti ovaj prekrasan grad, a ovoga puta nazočio  sam važnom znanstvenom skupu posvećenom Židovskoj zajednici u sjevernoj Hrvatskoj. Došao sam izraziti i svoje poštovanje novoizabranom varaždinskom gradonačelniku i županu Varaždinske županije. Razgovarali smo o budućoj suradnji iz područja na kojima dijelimo iste interese, poput obrazovanja, visoke tehnologije, a pozvao sam ih da posjete Izrael na konferencijama koje ćemo održati o pametnim i sigurnim gradovima. Zahvalio sam im na svemu što poduzimaju kako bi očuvali sjećanje na prognane Židove u Varaždinu. Želja nam je da se Sinagoga u potpunosti obnovi.“ – rekao je veleposlanik NJ. E. g. Ilan Mor dodavši kako će se s gradonačelnikom zasigurno susresti ponovo u kratkom roku kako bi još detaljnije dogovorili projekte na kojima će se zasnivati buduća suradnja.

U sklopu programa obilježavanja tragičnog progona Židova iz Varaždina 1941. godine koji se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije održava od 12. do 16. srpnja 2021., u ponedjeljak se održalo svečano otkrivanje spomen ploče u Šetalištu Vatroslava Jagića, a veleposlanik je prisustvovao i znanstvenom skupu u palači Herzer Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske“.