27. kolovoz 2022.

Gradonačelnik Grada Schaffhausena u službenom posjetu Gradu Varaždinu

Gradonačelnik Grada Schaffhausena iz Švicarske Peter Neukomm danas 27. kolovoza 2022. godine u službenom je posjetu Gradu Varaždinu. Gradonačelnika Neukomma dočekali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u Gradskoj vijećnici grada Varaždina. Na kratkom radnom sastanku uz gradonačelnike gradova prijatelja prisustvovali su i generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji sa sjedištem u Zürichu Slobodan Mikac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina dr. sc. Vesna Haluga . 

Na sastanku se razgovaralo o nastavku dosadašnje uspješne suradnje na području kulture, obrazovanja i gospodarstva između Schaffhausena i Varaždina koji su 2019. godine sklopili Povelju o suradnji.

Ispred Gradske vijećnice Grada Varaždina otkrivana je i ploča s grbom i imenom prijateljskog grada Schaffhausena iz Švicarske.

„Ovo je već deseta po redu ploča grada prijatelja na varaždinskom Korzu. U ovoj godini intenzivirana je suradnja s prijateljskim gradom Schaffhausenom. U planu je da upravo Švicarska bude zemlja partner slijedeće godine Varaždinskim baroknim večerima, a danas je na radnom dijelu sastanka dogovoreno pokretanje hrvatsko švicarskog gospodarskog sajma koji bi se naizmjence održavao jedne godine u gradu Varaždinu, jedne u gradu Schaffhausenu u realizaciji čega će nam pomoći i generalni konzul Slobodan Mikac. Na taj način povezali bi naše domaće gospodarstvenike s gospodarstvenicima iz Švicarske. Osim gospodarske suradnje i suradnje na području kulture, razgovaralo se i o suradnji na području obrazovanja i o konkretnoj suradnji Druge gimnazije Varaždin s gimnazijom u Schaffhausenu.“– naglasio je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

„Osjećam se lijepo i ugodno u Varaždinu s kojim je grad Schaffhausen još 2019. godine potpisao Povelju o suradnji  i čast mi je što je tabla s nazivom grada Schaffhausena na središnjem varaždinskom trgu te se nadam da ćemo i mi uskoro imati tablu s nazivom grada prijatelja Varaždina i u našem gradu.“ – istaknuo je gradonačelnik Schaffhausena Peter Neukomm.

Delegacija se nakon radnog dijela posjete uputila u razgledavanje Špancirfesta.