04. prosinac 2018. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik djeci u vrtiću podijelio zdravi sok od jabuke

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak je s predstavnicima gradske tvrtke Čistoća d.o.o. razveselio mališane u Dječjem vrtiću Varaždin. Naime, gradska komunalna tvrtka je dječicu počastila prirodnim sokom od jabuke od obilnog ovogodišnjeg uroda u voćnjaku Čistoće. U vrtiću u Aleji kralja Zvonimira mališanima su sok od jabuke točili gradonačelnik Ivan Čehok i direktor Čistoće Davor Skroza. 

Gradonačelnik je istaknuo da je ovo hvalevrijedna akcija koju će Grad nastaviti podržavati. "Čistoća je naslijedila voćnjak s 300 voćaka i odlučila da u skladu sa svojim poslanjem i društvenom odgovornošću te voćke ne posiječe, nego da se brine za voćnjak. Napravili su fini jabučni sok, potpuno prirodan, bez ikakvih aditiva, i odlučili ga pokloniti vrtićima na području gdje rade, u gradu Varaždinu i drugim općinama. Ovo je sretan spoj odgovornosti jedne gradske tvrtke i potrebe gradskog vrtića i Grad Varaždin će to i dalje podupirati", rekao je gradonačelnik.

Direktor Čistoće je pojasnio da se radi o soku dobivenom od jabuka starih sorti, zdravih i nešpricanih. "Ovo je bila jako dobra godina, jabuke su imale dobar urod. Odlučili smo iscijediti te jabuke u sok. S obzirom na to da je odlične kvalitete i nije šprican, nema pesticida, a dobili smo oko tri tisuće litara soka, odlučili smo ga podijeliti svim dječjim vrtićima na područjima jedinica lokalne samouprave gdje obavljamo javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada. To je oko 3.350 djece kojoj smo namijenili 2.600 litara soka, da se okrijepe zdravim sokom iz naše proizvodnje", kazao je Skroza.

Oko 2.600 litara prirodnog i kvalitetnog soka od jabuke, nakon što je provedeno ispitivanje, analiza i utvrđivanje nutritivnih vrijednosti u ovlaštenom laboratoriju (Bioinstitut d.o.o.), ovih se dana dijeli po dječjim vrtićima u jedinicama lokalne samouprave gdje Čistoća d.o.o. pruža javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada. Tako će osim varaždinskih, prirodni sok od jabuke piti i mališani u Varaždinskim Toplicama, Gornjem Knegincu, Trnovcu Bartolovečkom, Petrijancu, Sračincu, Cestici, Malom Bukovcu, Velikom Bukovcu, Svetom Đurđu, Vinici, Vidovcu, Jalžabetu, Svetom Iliji i Beretincu. Iz Čistoće nastavak brige o svom voćnjaku te pripremi soka za vrtićke mališane najavljuju i za sljedeću godinu.