16. rujan 2023. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik dao podršku kampanji „Zaustavimo sepsu“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u subotu je na Franjevačkom trgu posjetio informativni štand Opće bolnice Varaždin povodom obilježavanja Svjetskog dana sepse, s ciljem podizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze.

S problematikom ovog velikog javnozdravstvenog problema gradonačelnika je upoznala pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski, mag. med. techn., a kampanju je podržao i saborski zastupnik Damir Habijan.

Opća bolnica Varaždin već je dugi niz godina uključena u kampanju „Zaustavimo sepsu”, uz zajedničku akciju s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, kako bi zdravstvene profesionalce, ali i javnost, educirali o tome što je sepsa, kako je prepoznati i prevenirati.

Naime, sepsa je danas jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu čija je pojavnost češća od karcinoma dojke i prostate zajedno, a također je i najčešći uzrok smrti u bolnicama. Ako se sepsa odmah dijagnosticira mogućnost preživljavanja je čak 80 posto. Djelatnici Opće bolnice Varaždin ovom su prigodom razgovarali s građanima i dijelili letke s podacima o ovoj bolesti, o tome kako nastaje, koji su uzroci i kako je prevenirati.