26. ožujak 2024. | Autor: dd

Gradonačelnik čestitao dobitnicima Porina

Dobitnicima prestižne nagrade Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe u utorak, 26. ožujka 2024. čestitao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim priredio je prijem na kojem je istaknuo:

Izuzetno sam ponosan što je Porin osvojen za  izvedbu  djela  na Varaždinskim baroknim večerima 2022. godine,  a riječ je o djelu  „Muka po Mateju“ koje je vrlo kompleksno djelo. Velika je stvar što je ravnatelj Bobić odlučio to djelo postaviti u program festivala. Anđelko Igrec bio je ključna osoba koja  je sa zborom Chorus angelicus i zborom Glazbene škole uz odlične soliste, te orkestrom iz Szombathelya napravio maestralnu izvedbu. Bila je to zaista sjajna sinergija svih muzičkih djelatnika u Varaždinu i zbog toga nagrada nije izostala. Danas je rečeno da ćemo imati još ovakvih projekata  i uvjeren sam  da nećemo morati čekati ponovo 14 godina do nove nagrade Porin. – rekao je gradonačelnik naglasivši da ovakve nagrade znače mnogo za promociju mladih umjetnika te da je Varaždin zasluženo dobio titulu UNESCO-vog kreativnog grada glazbe.

Nagrada Porin dodijeljena je   Mješovitom pjevačkom zboru Chorus angelicus, Dječjem zboru Glazbene škole u Varaždinu, Capelli Savaria te solistima - Ivani Lazar, Tii Pikiji, Sonji Runje, Hugu Hymasu, Franku Klisoviću, Emanuelu Tomljenoviću, Grgi Perošu, Krešimiru Stražancu, Zsoltu Kallóu i maestru Anđelku Igrecu  za  antologijsku izvedbu slavnog Bachovog oratorija „Muka po Mateju“, koja je izvedena u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri u varaždinskoj katedrali 2022. godine.

Uz nazočne soliste u  ime zbora Chorus angelikus na prijemu i čestitkama zahvalila je predsjednica udruge Mihajla Kovačević koja je i primila simbolično priznanje Grada Varaždina – grb grada. Davor Matačić, direktor Glazbene škole Varaždin zahvalio je u ime Dječjeg zbora,  a Luka Šopar je zahvalio i u ime Anđelka Igreca, maestra i dirigenta kojeg svi sudionici  ističu kao najzaslužnijeg za maestralnu izvedbu tog djela.

Svečanom prijemu nazočili su i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, te direktor Glazbene škole Varaždin Davor Matačić. Posebna zahvala upućena je Vladimiru Gotalu – Dodeku, muzičkom uredniku i producentu iz tvrtke Aulos  koji je tonski zabilježio izvedbu Bachova oratorija kao i brojne druge izvedbe klasične glazbe najpoznatijih hrvatskih glazbenih umjetnika.

Posebnu zahvalu gradonačelnik je uputio dr.sc. Zdenki Weber, muzikologinji koja je svojim radom dugi niz godina afirmirala zbor Chorus Angelicus te tvrtku Aulos, a nedavno je i primila plaketu Hrvatskog diplomatskog kluba.