08. siječanj 2024. | Autor: dd tzg

Gradonačelnik čestitao djelatnicama Turističke zajednice

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak, 8. siječnja 2024. godine priredio je prijem na kojem je djelatnicama Turističke zajednice Grada Varaždina čestitao na organizaciji i tituli koji je Varaždin osvojio za najljepši Advent u Hrvatskoj.

Glasovanje je na Facebooku  proveo portal Gradonacelnik.hr,  a u 8 dana više od 55 tisuća korisnika društvenih mreža glasovalo je za najljepše programe Adventa. Grad Varaždin osvojio je prestižnu titulu najljepšeg Adventa prikupivši 7074 glasa te pobijedivši ispred Bjelovara, Koprivnice, Virovitice i drugih većih gradova.

Gradonačelnik Neven Bosilj je tom prilikom istaknuo: „ Nakon Špancirfesta, najvećeg i najpoznatijeg festivala u Hrvatskoj, Varaždin je u Adventu dobio još jedan ozbiljan turistički proizvod. Najbolje to potvrđuje velik broj gostiju na našim ulicama proteklih gotovo četrdeset dana i gužva koja je podsjećale na španciranje krajem ljeta. Imali smo rekordnu posjećenost, a da zaista imamo najljepši Advent u Hrvatskoj mogli su potvrditi i gosti iz Slovenije, Mađarske, Austrije i drugih zemalja koji su uz velik broj domaćih gostiju došli u Varaždin. No, nećemo se zadovoljiti postignutim. Ova titula nam je samo još jedan motiv da sljedeći Advent pripremimo još bolje. Varaždin je sam po sebi prekrasna kulisa za takva događanja. Nećemo dozvoliti ispraznu komercijalizaciju Adventa, ponudit ćemo kvalitetne sadržaje i zadržati taj poseban ugođaj Adventa i Božića. Čestitam svim djelatnicama Turističke zajednice Grada Varaždina koje su uz sav trud, znanje i kreativnost uspjele organizirati najljepši program Adventa u Varaždinu. Postali smo jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, a rekordne brojke ostvarene u 2023. godini pokazuju da se turizam u gradu razvija u pravom smjeru.“

Među brojnim adventskim događanjima, naš varaždinski postepeno je rastao i razvijao se iz godine u godinu. Novi sadržaji, pomno osmišljeni programi i kreativna blagdanska dekoracija bili su sve primjećeniji, no ove je godine Advent u Varaždinu napravio ozbiljan iskorak. Odlično razrađena i realizirana priča o Čarobnom gradu Djeda Mraza kao okosnici Adventa još je jednom potvrdila kako dobra ideja, malo mašte i naravno velika angažiranost pomiču granice. Više od 20 tisuća lampica obasjalo je dvorište palače Sermage u kojem se smjestio Čarobni grad s originalnim Djedom Mrazom koji je ove godine prvi put dobio i "pojačanje", Baku Mraz. U prekrasno uređenim kućicama u kojima je pažljivo odabran svaki detalj, pričale su se priče, pekli kolači i gledali crtići, a svoj je kutak, točnije „špilju“ ovdje imao i popularni Grinch. U gotovo četrdeset adventskih dana Čarobnim gradom prošlo je 35 tisuća posjetitelja, a Djed Mraz je podijelio 88 kilograma bombona.

Adventsku ponudu u prekrasnoj staroj gradskoj jezgri, koja je u blagdanskom ruhu zasjala punim sjajem, upotpunile su brojne druge atrakcije poput impozantnog 23-metarskog panoramskog kotača s kojeg se pružao beskrajan pogled na gradske vizure te Ledene čarolije, odnosno velikog klizališta na preko tisuću kvadrata s ledenim stazama i 40 metara dugog ledenog tobogana. Na klizalištu je svoje umijeće na ledu pokazalo 25 tisuća klizača, a zabilježeno je i 27 tisuća spustova. Blagdansku atmosferu u centru grada obogatili  su koncerti vikendom na dvije pozornice na kojima su nastupali razni izvođači od domaćih snaga do estradnih imena, a nije izostala ni primamljiva gastronomska ponuda na adventskim kućicama. Uz to, varaždinske galerije, muzeji i kazalište osmislili su niz prigodnih sadržaja koji su nudili sjajnu priliku za zabavu i užitak. 

U sklopu Adventa u Varaždinu održano je ukupno preko 130 različitih programa, 33 koncerata, 45 besplatnih radionica u Kući Bake Mraz kroz na kojima je sudjelovalo preko 450 sudionika, bilo je 19 ugostiteljskih kućica. 

Raznovrsni programi za sve generacije i bajkovita blagdanska dekoracija s nekoliko neodoljivih foto-kutaka koji su „preplavili“ društvene mreže izdvojili su varaždinski božićni sajam od ostalih ovakvih događanja, što su, sudeći po brojkama, prepoznali brojni gosti. Prema podacima iz sustava eVisitor, u vrijeme Adventa u Varaždinu koji je trajao od 1. prosinca do 7. siječnja, ostvareno je 20 % više dolazaka i 20 % više noćenja nego u istom razdoblju lani. Treba pritom napomenuti i da je došlo do znatnog povećanja jednodnevnih gostiju i to ne samo kao dosad, tijekom vikenda, nego i tijekom radnih dana. U knjizi dojmova u kući Bake Mraz svoje su utiske ostavili posjetitelji, ne samo iz svih krajeva Lijepe naše, već i iz SAD-a, Australije, Urugvaja, Portugala, Španjolske do susjedne Slovenije koji su, prema podacima iz eVisitora, predvodili listu stranih gostiju na ovogodišnjem Adventu. Slijede ih Austrijanci i Mađari te gosti iz BIH i Srbije. Ukupno gledajući, gotovo polovica registriranih gostiju u ovim blagdanskim danima u Varaždinu bili su strani turisti. Uz sve napore u organizaciji, u prilog uspješnosti i jako dobroj posjećenosti manifestacije svih ovih dana išla je i topla zima bez padalina.

Iz Turističke zajednice Grada Varaždina poručuju:  „Zahvaljujemo svima koji su lajkali, dijelili i animirali svoje prijatelje da daju glas za varaždinski Advent i tako nam omogućili konačni trijumf nakon što smo u prethodna dva izbora osvojili drugo mjesto. Sretni smo i ponosni, velika je to nagrada za sav trud koji je uložen u pripremu i realizaciju Adventa u Varaždinu, ali isto tako i poticaj da damo sve od sebe i za manje od godinu dana budemo još kreativniji i čarobniji na ponos Varaždina i njegovih građana. Čarobni grad Djeda Mraza u kojem su priče postale stvarnost, pokazao se kao glavni hit, a zadovoljni osmijesi velikih, a posebno onih malih, i toplina zajedništva koja se osjetila na varaždinskim ulicama, potvrdili su da smo odradili odličan posao. Hvala svima koji su s nama podijelili čaroliju Adventa u Varaždinu!“