22. studeni 2022. | Autor: dd

Gradonačelnik čestitao autoru najbolje knjige

Varaždinskog književnika Tomislava Ribića, danas u utorak, 22. studenog 2022. godine u Gradskoj vijećnici primio je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Bila je to prilika da mu čestita na prestižnoj Nagradi Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolji knjigu 2022. godine koju je dobio za zbirku poezije pod nazivom 'Dve rali zmeržnjenoga jognja'.

Čestitkama su se pridružile i Danijela Vusić, pročelnica i Lucija Dugandžić, voditeljica Odsjeka za kulturu UO za društvene djelatnosti. Autor najbolje ovogodišnje knjige u Hrvatskoj Tomislav Ribić objasnio je kako je knjiga  'Dve rali zmerženoga jognja“ nastala kao  film nepovezanih slika, zaustavljenih u vremenu o odrastanju u malom mjestu 1964. – 1984. godine zapleten s knjigama, glazbom i filmovima.

O dobitniku ove prestižne nagrade koja se dodjeljuje unatrag devet godina odlučivao je žiri u sastavu Andrea Zlatar Violić, Velid Đekić i predsjednik Nikola Petković. U obrazloženju žirija o dodjeli nagrade za najbolju knjigu između ostalog stoji: Pisana kao neprekinuta narativna cjelina gdje pjesma pretječe prozu i argumentirano u pitanje dovodi rodnu i vrsnu podjelu literature, knjiga Dve rali zmeržnjenoga jognja nasušno je potrebna virtuozna autorska artikulacija jednakopravnog pisma na jednome od tri jezika kojega imaju sreću posjedovati naša književnost, kultura i svakodnevlje".

Nagrada je dodijeljena na Kamovljev rođendan, 17. studenog 2022. u Hrvatskom društvu pisaca u Zagrebu. 

Također, knjiga je u listopadu ove godine dobila i pjesničku nagradu Zvonko Milković 2022. za najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikomu, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Varaždin i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu, uz ocjenjivačko povjerenstvo Robertino Bartolec, Ernest Fišer i Mario Šoštarić.