26. svibanj 2021. | Autor: ddretar

Gradonačelnik Čehok prihvatio kumstvo zastavi DVD Biškupec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Biškupec 19. lipnja 2021. godine proslavit će 125. obljetnicu osnivanja, a gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok bit će kum zastavi. 

U Gradskoj vijećnici u srijedu je gradonačelnik Čehok primio predsjednika DVD-a Biškupec Srećka Cerovečkog, njegovog zamjenika Ivicu Humića i zapovjednika Sebastijana Cikača koji su ga  upoznali sa pripremama za tu veliku proslavu.

Na zamolbu za kumstvo zastavi gradonačelnik Čehok je odmah odgovorio: „To mi je čast, smatrajte dogovorenim!“ te dodao: „DVD Biškupec je jedno od najmnogoljudnijih dobrovoljnih društava u Hrvatskoj. Oni imaju i mladež, i dvije ekipe žena i dvije ekipe muškaraca. To je stvarno puno građana koji su se u Biškupcu odlučili biti dobrovoljnim vatrogascima. Oni odlaze i na dislokacije, oni su dobro opremljeni kao i inače svi naši vatrogasci. Mi samo ove četiri godine nabavili četiri nova vozila i obnovili vozni park te opremu vatrogasaca. Međutim ta oprema ne bi puno značila da nema njihove spremnosti, njihovih kompetencija. Oni marljivo vježbaju i najmanje što gradonačelnik može učiniti je da prihvati takvu čast.“ – rekao je gradonačelnik Čehok istaknuvši kako je važan rad s djecom i ženskim ekipama u DVD-ima.

Istraživanjem povijesnih dokumenata državnog arhiva tek nedavno je potvrđeno da društvo u Biškupcu  postoji 125, a ne 100 godina kako se prije mislilo. To je potvrdio i odbor za povijest Hrvatske vatrogasne zajednice.

„Gradonačelniku smo ponudili kumstvo zastavi. To je naš najsvečaniji predmet koji držimo u  DVD-u. Bit će nam izuzetna čast da gradonačelnik i Grad Varaždin nose ime i prezime te zastave na kojoj će biti izvješena lenta kuma zastavi.“ – izjavio je zapovjednik DVD-a Sebastijan Cikač najavivši da će povodom proslave biti izdana monografija, na dan proslave biti će služena misa, organizirat će se i mimohod te svečana sjednica i blagoslov zastave.