03. siječanj 2023. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Bosilj: "Vjerujem da se ovakva razina destrukcije kakvu sam imao od ovog Gradskog vijeća ni na koji način ne može ponoviti"

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u utorak su, nakon održanog radnog kolegija s pročelnicima upravnih odjela Grada Varaždina i direktorima gradskih tvrtki, izvijestili predstavnike medija o aktualnostima i daljnjem radu Gradske uprave, s obzirom na to da proračun za 2023. godinu nije donesen.

Zamjenik gradonačelnika podsjetio je kako se zadnjih mjesec dana, nakon što proračun nije izglasan na sjednici Gradskog vijeća u studenom, pregovaralo i intenzivno radilo kako bi gradski vijećnici dobili sve potrebne informacije i kako bi se odgovorilo na sva njihova pitanja. „Napravili smo niz konzultacija, niz razgovora, tri sjednice Međustranačkog vijeća na kojima smo, s obzirom na to da nemamo većinu u Gradskom vijeću, pokušali doći do suglasnosti da se izglasa proračun za 2023. godinu.“ – rekao je zamjenik.

Istaknuo je kako je ovaj proračun bio ključan jer sadrži rješenje za balirani otpad, nakon provedenog javnog natječaja i potpuno transparentnih radnji da se takvo rješenje pronađe. Uz to, u proračunu je i povećanje božićnica i uskrsnica, besplatni produženi boravak, dogradnja III. i VII. osnovne škole, projekt izgradnje novog vrtića u Hrašćici, besplatni prijevoz za umirovljenike, povećanje naknade za novorođenčad. „Puno toga što smo odrađivali u godinu i pol ovog mandata svelo se zapravo na ovaj proračun, ali nažalost nismo uspjeli doći do dogovora i nije nam preostalo ništa drugo nego zaključiti godinu sa spoznajom da Grad Varaždin nema proračun, da neće biti odluke o privremenom financiranju i da moramo ići na izbore. Ovdje se radi o jasnoj situaciji političke opstrukcije svega što radimo i nije nam preostala druga mogućnost. Dali smo sve od sebe i, bez obzira na sva razilaženja s ostalim političkim opcijama, bili smo spremni do zadnjeg trenutka sazvati sjednicu Gradskog vijeća. Smatramo da je najbolje da se sada što prije odrade izvanredni izbori za Gradsko vijeće.“ – kazao je zamjenik Miroslav Marković.

„Opstrukcije i destrukcije koje mi je priređivalo Gradsko vijeće i suradnici bivšeg gradonačelnika krenule su odmah nakon našeg preuzimanja upravljanje Gradom.“ – ističe gradonačelnik Neven Bosilj. „Cijelih osamnaest mjeseci mog mandata svodilo se na to da mi je Gradsko vijeće uporno vezivalo ruke, a takva situacija bila je i s ovim proračunom. Odluka o privremenom financiranju nije donesena, a mogao ju je predložiti Odbor za financije u kojem su kao predsjednik Hrvoje Petrić, Ivan Čehok i Davor Patafta, no oni se nisu niti sjetili da je mogu predložiti. Time bi se produžila agonija na dodatna tri mjeseca jer se Gradsko vijeće ne bi raspustilo s 31. prosincem već tek s 31. ožujkom. Ovako je sad u tijeku izrada Odluke o financiranju nužnih rashoda i izdataka, sukladno zakonu, kako bi Grad mogao nastaviti s funkcioniranjem. Imali smo danas sastanak s direktorima gradskih tvrtki te će Grad svoje aktivnosti nastaviti, no imamo takozvani hladni pogon u preuzimanju novih obveza i novih projekata.“ – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je naveo primjere koje su posljednjih godina s izvanrednim izborima za Gradsko vijeće imali gradovi Ogulin i Ilok te Općina Davor. „Vlada je u njihovom slučaju raspustila i imenovala Povjerenike za Gradsko vijeće u siječnju, a izbori su se održali u ožujku. Nadam se da će tako biti i ove godine, kako bismo uspjeli već do kraja ožujka formirati novo Gradsko vijeće, donijeti proračun i krenuti dalje s radom. Neminovna je stagnacija ova tri mjeseca, no privremenim financiranjem to bi trajalo sigurno šest mjeseci, a ja uistinu želim da ovaj Grad krene dalje s projektima u što kraćem roku i da se ova situacija što prije razriješi. Nadam se da će naši građani izaći na izbore u velikom broju i pokazati odgovornost. Vjerujem da se ovakva razina destrukcije kakvu sam imao od ovog Gradskog vijeća ni na koji način ne može ponoviti i da će Varaždin od ožujka krenuti u bolju i svjetliju budućnost.“ – ističe gradonačelnik Neven Bosilj.

„Najbolji primjer koji vam može prikazati razinu opstrukcije jest onaj iz ožujka prošle godine kad smo na Gradskom vijeću morali donijeti odluku o refinanciranju postojećih kredita Grada Varaždina. Imali smo tada kredite s kamatama od 1,5 do 4 posto. Željeli smo to refinancirati kreditom s kamatom od 0,44 posto i ta je odluka na Gradskom vijeću jedva prošla kroz ušicu igle, s 11 naspram 10 glasova vijećnika, a ušteda koju smo njome donijeli Gradu iznosi milijune kuna. Dakle, kakvu god odluku sam želio predložiti u korist i interes ovog Grada, s druge strane su se trudili da se ništa ne radi, da se u potpunosti opstruira rad Gradske uprave. Smatram da su i naši građani sada toga svjesni.“ – kazao je gradonačelnik.