08. ožujak 2023. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Bosilj povodom Dana žena: „Nedopustivo je da žene i danas u 2023. imaju manja materijalna prava.“

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister, zajedno sa zamjenikom načelnika Daliborom Božićem i predstavnicima Policijske uprave varaždinske, u srijedu su tradicionalno podijelili ruže ženama vozačicama na Trgu bana Josipa Jelačića.

Kao i svake godine, ovom zajedničkom akcijom Grada Varaždina i PU varaždinske daruje se žene sudionice u prometu, koje su i prema svim statističkim podacima bolji vozači od muškaraca i manje sudjeluju u prometnim nesrećama. Prilika je ovo da ih se nagradi malim znakom pažnje.

Gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je svim ženama Međunarodni dan žena: „Ovom prilikom nagrađujemo vozačice za uzorno sudjelovanje u prometu jer svi znamo da su žene i prema službenim pokazateljima bolje, smirenije i odgovornije u prometu od nas muškaraca. To govorim i iz osobnog iskustva.“ Osvrnuo se i na status žena u ostalim životnim segmentima: „Nažalost, zadnja istraživanja pokazuju da žene u Hrvatskoj imaju 16 posto manje plaće od muškaraca. Mislim da je to osnovna stvar na kojoj kao društvo moramo poraditi i što moramo promijeniti. U državnoj upravi i javnim službama razlika je manja nego u privatnom sektoru, ali smatram da je danas nedopustivo da postoji ikakva razlika u materijalnim primanjima između žena i muškaraca i volio bih da se puno više napravi po tom pitanju. Današnji dan je nova prilika da o tome podižemo svijest u javnosti i da aktivno radimo na tome da se takve i sve ostale nejednakosti promijene.“ – rekao je gradonačelnik. Poručio je kako Dan žena treba biti svaki dan jer žene svaki dan moraju osjetiti da ih se cijeni, uvažava, poštuje, da su ljepši spol, ali potpuno jednake i jednakopravne.

Gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković ovom su prilikom posjetili i štand Kluba poslovnih žena Varaždinske županije na Franjevačkom trgu te ih razveselili ružama. Cilj Kluba poslovnih žena je bolja međusobna podrška kao i isticanje mogućnosti žena iz Varaždinske županije koje nisu poduzetnice, a htjele bi to postati. Akcijom podjele jaglaca Varaždinkama na Međunarodni dan žena, obilježile su osnivanje svoje Udruge, a gradonačelnik i zamjenik istaknuli su podršku njihovim daljnjim aktivnostima.