16. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Bosilj: „Potpisivanjem nagodbe s T&H Investom riješili smo se okova prošlosti.“

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, direktor gradske tvrtke Varkom d.d. Bruno Ister i ravnatelj Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“ Roman Veršić u ponedjeljak su s ovlaštenim predstavnicima tvrtki T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o. i VADOM ULAGANJA d.o.o. potpisali Ugovor o nagodbi između Grada Varaždina i T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“ za koji je suglasnost na sklapanje dalo i Gradsko vijeće Grada Varaždina na sjednici održanoj 14. travnja 2022. godine.

„Danas smo potpisali raskid osam ugovora, podugovora i aneksa koje je prije više od deset godina potpisao tadašnji gradonačelnik. Nije imao osigurana proračunska sredstva i danas se još vode kazneni postupci protiv njega zbog toga. Ovim potpisima sporazumno smo riješili osam sporova na Trgovačkom sudu. Radi tih osam sporova, nečinjenjem, je samo na odvjetničke troškove utrošeno više od 12 milijuna kuna u protekle četiri potraćene, izgubljene godine, kad se pokušavala sklopiti ova nagodba. Postojala je nagodba koja je bila predizborna patka i koju u četiri mjeseca nitko nije niti želio potpisati. Mi smo danas s četiri tvrtke, zajedno s Gradskim stanovima i Varkomom, potpisali nagodbu koju smo ispregovarali, sklopili i realizirali u manje od godinu dana.“ – rekao je gradonačelnik. Naglasio je kako je Gradu iznad glave skinut mač veći od 140 milijuna kuna i napokon se može početi gledati u budućnost. „Nismo nažalost imali mogućnost clean starta zato jer u protekle četiri godine nije maknuta niti jedna bala, nije riješen niti jedan spor, osim što je Grad namjerno izgubio spor od 27 milijuna kuna s EKOS holdingom, gdje smo platili zemljišta više od 300 eura. Ova nagodba je zato nemjerljiv korak naprijed. Riješili smo se tereta i okova prošlosti“ – zaključio je gradonačelnik.

Najavio je kako su idući korak bale: „Znam da bi neki najradije rezali žile zbog toga što smo i ovu nagodbu uspjeli riješiti, a oni nisu. Očekujemo hrpu opstrukcija koje su već i počele oko bala. No, mi smo u roku od 11 mjeseci uspjeli dobiti građevinsku dozvolu za sanaciju odlagališta Brezje, što naši prethodnici nisu uspjeli u svoje četiri godine mandata. To su ipak neki pokazatelji da smo na pravom putu i da ćemo imati, vjerujem, raspisan natječaj tijekom ljeta, a na jesen i odabranog izvođača koji će riješiti varaždinske bale.“ Gradonačelnik je pojasnio kako Grad Varaždin temeljem nagodbe treba isplatiti 16,8 milijuna kuna za zemljišta koja dobiva, Varkom dobiva povrat avansa iz 2008. godine kojeg prosljeđuje u Grad Varaždin, a Gradski stanovi dobivaju zemljišta iza Kućanske rampe na kojima će se dalje moći širiti. Također, Grad Varaždin dobiva zemljišta u Jalkovcu koja su potrebna za spajanje na obilaznicu i čime će se izmaknuti kamionski promet iz Poljane Biškupečke i Jalkovca. „Grad Varaždin nagodbom uzima samo ona zemljišta koja su kvalitetna i gdje ćemo moći dalje nastaviti stanogradnju.“ – naglašava gradonačelnik Bosilj.  

Zadovoljstvo potpisanim ugovorima iskazao je i direktor Varkoma Bruno Ister: „Po pitanju rješavanja naših famoznih bala ovo je prvi korak, prva runda koju smo uspješno danas okončali. To je velika stvar i za Varkom, no u znatno manjem obujmu radi toga što je Varkom u ovoj nagodbi bio samo kao nekakav transfer sredstava. Naime, u Varkomu se ta priča teretila kao računovodstveni posao koji nikako nismo mogli završiti i svaka revizija nam je nalazila i stavljala primjedbu na to. Ovim rješavanjem i povratom sredstava od grupe TH Invest Varkomu i od Varkoma dalje Gradu, oslobađamo se tog računovodstvenog tereta. No, važno je i što nas se više neće moći percipirati i vezivati ni na koji način uz bale jer mi se balama ne smijemo baviti. Po novom Zakonu o vodnim uslugama, više ni na koji način ne smijemo zbrinjavati i baviti se otpadom, osim za vlastite potrebe što znači jedno bitno olakšanje u našem poslovanju.“ – rekao je Ister.

Ravnatelj Javne ustanove „Gradski Stanovi“ Roman Veršić ističe kako su nagodbom osigurana zemljišta za nove POS stanove. „Nas nagodba neće koštati ništa, mi smo u pravilu zamijenili zemljište na Banfici na kojem se ne može graditi za puno kvalitetnije zemljište u Vilka Novaka gdje će se moći nastaviti POS izgradnja. Planovi se rade, prije svega u tijeku je izrada nove POS liste. Prema zadnjim informacijama, na zadnjem natječaju za POS prijavilo se stotinjak ljudi. Dakle interes je velik i nužno nam je da osiguramo gradilišta za nastavak daljnje gradnje.“ – rekao je Veršić.